Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

FT: Άμεση αναδιάρθρωση χρέους με νέο σκληρότερο μνημόνιο!



Η κυβέρνηση διαψεύδει! Υποτιμήσεις και ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται!

Εδώ και τώρα διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του!

Από την Iskra

Στην άτυπη ατζέντα της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup, Παρασκευή 8.4) και της Ε.Ε. (Ecofin, Σάββατο 9.4) στη Βουδαπέστη αναμένεται να μπει το θέμα της αναδιάρθρωσης των χρεών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Την εξέλιξη αυτή διαρρέουν, από το πρωί της Τετάρτης 6 Απρίλη, τόσο η γερμανική έκδοση των Financial Times όσο και άλλες, ακόμα και ελληνικές, οικονομικές διαδικτυακές πύλες! Προς τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας τόσο ο Economist όσο και το Spiegel είχαν ανακινήσει το ζήτημα.


Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκέφτονται να «κόψουν άμεσα τον γόρδιο δεσμό» των χρεών των τριών αυτών χωρών, καθώς πλέον αναδεικνύονται στην πολιτική ατζέντα προφανείς διαπιστώσεις.

Πρώτον, πως το χρέος των τριών αυτών, χωρών και ειδικά της Ελλάδας, είναι αδύνατον να αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Δεύτερον, πως η έξοδος της Ελλάδας για δανεισμό από τις αγορές το 2012, είναι κάτι παραπάνω από απίθανη, καθιστώντας αναγκαία την αύξηση του τροϊκανού δανεισμού των 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας της Ευρωζώνης στους γερμανικούς FT, «θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις». Βέβαια οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν ούτε καν να αποκρυσταλλωθούν το ερχόμενο Παρασκευοσάββατο. Το μεν Eurogroup δεν είναι κάποιο θεσμικά αναγνωρισμένο όργανο, ενώ το μεν ECOFIN σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να λάβει κάποια τόσο σημαντική απόφαση.

Έτσι οι όποιες σχετικές αποφάσεις παραπέμπονται προς τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Εκεί μάλιστα, θα συζητηθεί άλλωστε και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του EFSF και του ESM, δηλαδή το αν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να παράσχει δάνεια για την επαναγορά τους από τις χώρες - μέλη στην τρέχουσα αξία τους. Αυτό πρακτικά θα ισοδυναμεί με κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Επομένως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το κατά πόσον η αναδιάρθρωση την οποία απεργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωζώνης, θα περιέχει και, αν ναι, σε ποιο ποσοστό το κούρεμα χρέους! Το σίγουρο είναι, πάντως, πως η όποια αναδιάρθρωση γίνει υπό την αιγίδα της Ε.Ε. (και φυσικά του ΔΝΤ) θα έχει ανύπαρκτα οφέλη και τεράστια δεινά για τους λαούς της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Και αυτό για τους εξής λόγους:

Πρώτον, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ιρλανδία (και όπου να ναι η Πορτογαλία) χρωστούν ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους τους, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο ΔΝΤ μέσω του τροϊκανού δανεισμού. Επομένως μια αναδιάρθρωση υπό την αιγίδα τους, στόχο θα έχει να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους.

Δεύτερον, αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας συνολικής αξίας τουλάχιστον €80 δις. Επομένως, ενισχύεται η παραπάνω παρατήρηση.

Τρίτον, είναι επίσης απίθανο οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια εξέλιξη που θα πλήξει τους ιδιώτες πιστωτές δηλαδή τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τέταρτον, και κυριότερον, η όποια αναδιάρθρωση γίνει υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ και με τη συναίνεση των πιστωτών, θα έχει ως αντίτιμο την επιβολή μακροχρόνιων μνημονιακών προγραμμάτων για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου