Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στον μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία


Από τη
Ναυτεμπορική

Αίτημα για οικονομική βοήθεια απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σόκρατες ανέφερε ότι η καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνησή του, επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόσβασή της στις αγορές, καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.

«Όπως γνωρίζετε, αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μη συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα» δήλωσε επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας». «Πάντα θεωρούσα ένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια ως την τελευταία λύση. Αν δεν λαμβανόταν η απόφαση αυτή, θα υπήρχαν κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να διατρέξει η χώρα» πρόσθεσε.

Δεν διευκρίνισε ούτε το είδος αλλά ούτε και το μέγεθος της βοήθειας που ζητείται. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα επιδιώξει τους καλύτερους δυνατούς όρους στη διαπραγμάτευση της βοήθειας.

Των ανακοινώσεων του κ. Σόκρατες προηγήθηκαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Τεϊξέιρα Ντος Σάντος σε πορτογαλική εφημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να καταφύγει στη βοήθεια της Ε.Ε.
«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Πορτογαλίας.


«Με ανεύθυνο τρόπο η χώρα ωθήθηκε προς μία δύσκολη κατάσταση στις χρηματαγορές» σημείωσε ο Ντος Σάντος αναφερόμενος στην καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σόκρατες, ο οποίος κατόπιν αυτού την 23η Μαρτίου υπέβαλε την παραίτησή του.

Η Πορτογαλία γίνεται η τρίτη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που προσφεύγει για βοήθεια στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε.


Μπαρόζο: Το ταχύτερο δυνατόν η εξέταση του αιτήματος


Το αίτημα της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. θα το χειριστεί το ταχύτερο δυνατόν.
«Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρόθεσή του να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής στήριξης» της Ε.Ε., αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται πως «ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι το αίτημα αυτό θα εξεταστεί το ταχύτερο δυνατόν (...) και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Πορτογαλίας να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες με την αλληλεγγύη των εταίρων της».


Όλι Ρεν: Υπεύθυνη κίνηση


Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε το αίτημα «υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη». «Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Ρεν μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε ότι το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα.


Έτοιμο για βοήθεια και το ΔΝΤ


Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Πορτογαλία, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σόκρατες.


«Άλμα» του επιτοκίου στη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων


Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία φάνηκαν και στη δημοπρασία 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων της Τετάρτης. Αν και κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 1,005 δισ. ευρώ, το επιτόκιο αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τις δημοπρασίες του προηγούμενου μήνα.

Πιο αναλυτικά, στη δημοπρασία των 12μηνων εντόκων γραμματίων η Πορτογαλία άντλησε 455 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 5,902% έναντι 4,331% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,6 φορές έναντι 2,2 φορές τον προηγούμενο μήνα.

Στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, αντλήθηκαν 550 εκατ. ευρώ με τη μέση απόδοση στο 5,117% έναντι 2,984% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 2,3 φορές έναντι 2,6 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου