Γαϊτανάκι με την αναδιάρθρωση του χρέους
Από την Αυγή
Δεν υπάρχει πλέον ημέρα κατά την οποία να μην τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Είτε υπέρ είτε κατά. Χθες, εκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπόι, ήταν η σειρά και του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν να ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης. Στον αντίποδα οι αγορές θεωρούν το ενδεχόμενο αυτό περίπου αναπόφευκτο, ενώ αναλυτές του Economist θεωρούν δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 προβλέποντας «κούρεμα» χρέους κατά 45%.
Ο Γ. Κατάινεν επεσήμανε ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ευρώπης, καθώς τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να αντιδράσουν μη αγοράζοντας πια ομόλογα κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση» είπε ο Γ. Κατάινεν στον ραδιοφωνικό σταθμό YLE, προσθέτοντας:
«Έχουμε μία απόλυτα κοινή γραμμή στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Κανείς δεν στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση».
Ο Φινλανδός υπουργός προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοπιστωτική κρίση αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει την Πορτογαλία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να πείσει τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν υπέρ των κομμάτων που εκφράζουν ευρωσκεπτικισμό στις επικείμενες εκλογές στη Φινλανδία.
Στον αντίποδα την άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και ως εκ τούτου απαιτείται αναδιάρθρωση διατύπωσε ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IFO Hans-Werner Sinn. Οι προσπάθειες της Ευρώπης να βοηθήσει την υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν είχαν αποτελέσματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sinn προσθέτοντας ότι το 2012 το χρέος της χώρας θα ξεπερνά το 158% του ΑΕΠ.
Είναι φανερό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην εξυπηρέτηση του χρέους, δήλωσε επισημαίνοντας ότι πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να ορίσουμε τους όρους της αναδιάρθρωσης. Οι πιστωτές πρέπει να προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο. Μάλιστα ο Sinn δήλωσε ότι οι πιστωτές θα έπρεπε να γνωρίζουν πως δεν μπορείς να εξασφαλίσεις την επιστροφή των χρημάτων σου όταν υπάρχουν τόσο υψηλές αποδόσεις.
Αλλά και ο Νeel Kashkari, διευθυντής της Pimco (πρόκειται για το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως), εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Ας σημειωθεί ότι το μπαράζ αναδιαρθρωσιολογίας συνέχισε χθες και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών C. Lagarde δηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της και έκλεισε με ανάλυση του Economist, η οποία προβλέπει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Οι αναλυτές της μονάδας Intelligence του περιοδικού Economist, στη μηνιαία έκθεση τους για τη χώρα μας, προβλέπουν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012 και εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2013. Αυτό θα περιλαμβάνει haircut λίγο κάτω από το 45%.
Σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται για τη χώρα μας αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,6%, από 9,5% προηγουμένως, με την τρόικα να αναμένεται να ζητήσει κι άλλα μέτρα λιτότητας από την κυβέρνηση, ενώ αναμένεται ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 163% στο τέλος του 2012, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εξυπηρέτησή του.
Στο μεταξύ το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κατά 5 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με αυτό της προηγούμενης έκδοσης του Μαρτίου.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο ανήλθε στο 4,80% έναντι 4,75% στην προηγούμενη έκδοση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), και η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 3,81 φορές έναντι 3,6 φορές τον Μάρτιο. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη δημοπρασία των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 41%, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου