Σάββατο 23 Απριλίου 2011

«Επί ξύλου κρεμάμενη» η Μέρκελ για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης


Από την Deutsche Welle

Πονοκέφαλο προκαλεί στη Μέρκελ η κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης του EMS. Η κυβερνητική πλειοψηφία κλονίζεται και από τα σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας και οι πιέσεις που προκαλεί στις αγορές δημιουργούν τριγμούς στα θεμέλια του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Επιπλέον μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους γερμανούς βουλευτές το γεγονός ότι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS) με προίκα 700 δισ. ευρώ δεν έχει προβλεφθεί ουσιαστικό δικαίωμα συναπόφασης του γερμανικού κοινοβουλίου.


Η καγκελάριος Μέρκελ απλά θα συμβουλεύεται το νομοθετικό σώμα, κάθε φορά που κάποιο κράτος της ευρωζώνης χρειάζεται οικονομική ενίσχυση. Αντίθετα βουλευτές των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων θεωρούν ότι θα έπρεπε να ζητείται η έγκριση τουλάχιστον της Επιτροπής Προϋπολογισμού πριν από κάθε «επιχείρηση σωτηρίας».


Χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία στους κόλπους του συνασπισμού, αναφέρεται από τον ηγετικό κύκλο των Φιλελευθέρων.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας που λαμβάνει πλέον διαστάσεις εξέγερσης κατά της Μέρκελ. Για πρώτη φορά χριστιανοδημοκράτης βουλευτής εξήγγειλε ότι θα θέσει βέτο, όταν θα κληθεί το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. Ο Κλάους Πέτερ Βίλις είπε μάλιστα ότι μαζί με αυτόν άλλοι 30 με 40 βουλευτές θα τον μιμηθούν.

Μάλιστα ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία. Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν τότε αυτό θα ισοδυναμούσε με κόλαφο για την ίδια την Μέρκελ και μομφή κατά της κυβέρνησής της. Η ψηφοφορία για τον κυρωτικό νόμο του EMS προβλέπεται για το ερχόμενο φθινόπωρο, και μέχρι τότε θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.


«Η αναδιάρθρωση δεν θα πρέπει να είναι ταμπού»

Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Φρανκ Σέφλερ πηγαίνει ακόμη πιο μακριά. Δήλωσε ότι θα θέσει θέμα στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του το Μάιο, θα προτείνει την κατάργηση του EMS και θα ζητήσει αντ’ αυτού την λύση της αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων χωρών. Και θεωρεί ότι δεν είναι μόνος, αλλά και ότι τον στηρίζουν κι άλλοι 12 συνάδελφοί του. «Αν σχηματιστεί πλειοψηφία στο κόμμα μου, τότε οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορούν να πορεύονται όπως μέχρι σήμερα» δηλώνει.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει βέβαια άνετη πλειοψηφία 20 ψήφων, αλλά όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέγκμανς, η κύρια Μέρκελ επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από όλα τα κόμματα, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για τον μηχανισμό

Ο σχολιαστής της γερμανικής έκδοσης των Financial Times υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται ανοιχτό και ευρύ διάλογο για τη σωτηρία του ευρώ. Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τη σταθεροποίηση των ελλειμματικών οικονομιών είναι απαραίτητος.

Από την άλλη οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις αντιστάσεις τους κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να γίνει «εκούσια και πολύ καλά προσχεδιασμένη», για να μην συμπαρασυρθεί η Πορτογαλία και η Ιταλία. Όταν το γερμανικό κοινοβούλιο αφομοιώσει και δρομολογήσει στη πράξη την αλλαγή σκέψης, τότε μπορεί κανείς να πει ότι άξιζε το κόπο η «εξέγερση».

FDT / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου