Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Διπλός εκβιασμός τρόικας - δανειστών για επόμενες δόσεις και PSI


Από την Αυγή

Η έκτη δόση εγκρίθηκε (τη Δευτέρα θα αποφασίσει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ για την εκταμίευσή της), οι εκβιασμοί όμως όχι απλώς μένουν, αλλά και εντείνονται πανταχόθεν, από αγορές και τρόικα, με προβαλλόμενο ως "διακύβευμα" τη συμμετοχή στο PSI και την συνέχιση του δανεισμού της χώρας, αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά την επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων και την κατάθεση νομοσχεδίων με συνοπτικές διαδικασίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για μία σειρά μέτρων, λιγότερο ή περισσότερο επώδυνων, όπως είναι:


● Η πώληση μέσα στον Δεκέμβριο των συμμετοχών του Δημοσίου σε μία σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες Αlpha, Εθνική και Πειραιώς. Η κίνηση αυτή ζητείται να λάβει χώρα σε μία περίοδο κατά την οποία ο γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει στις 671,43 μονάδες, με ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις (η Εθνική στα 1,88 ευρώ με αποτίμηση 1,79 εκατ. ευρώ, η Alpha στα 0,633 ευρώ με αποτίμηση 338 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς στα 0,283 ευρώ με αποτίμηση 323 εκατ. ευρώ, κ.λπ.). Με το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα που ζητείται, το Δημόσιο θα ζημιωθεί.


● Ζητείται ακόμη η εκποίηση κρατικού πλούτου (λαχεία, καζίνο Πάρνηθας, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, πρώτο πακέτο ακινήτων, κ.λπ.) προκειμένου να εισπραχθούν περί τα 6,7 δισεκ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου.

● Η θεσμοθέτηση της μηνιαίας παρακράτησης από 1ης Ιανουαρίου 2012 στους μισθούς, του χαρατσιού που είναι γνωστό ως Εισφορά Αλληλεγγύης.

● Καταγραφή υπηρεσιών κλειστών επαγγελμάτων που απομένουν προς άνοιγμα.

● Πρόβλεψη οροφής στις κύριες συντάξεις του δημοσίου.

● Αύξηση εισφορών για επικουρική σύνταξη.

● Επέκταση της εργασιακής εφεδρείας.

● Λουκέτα και συγχωνεύσεις στις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΕΡΤ, ΕΟΜΜΕΧ).

● Ψήφιση έως 31.12 το νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις που έχει θέσει η τρόικα ως αντάλλαγμα για να συνεχίζει να δανείζει τη χώρα, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες χθες ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στην κυβερνητική επιτροπή και ενώ ο νέος γύρος ελέγχου ξεκινά άμεσα, με την άφιξη στις 12 Δεκεμβρίου της τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή αμέσως μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη το PSI και το νέο δανειακό πακέτο.

Εκβιαστικές πιέσεις όμως ασκούν και οι δανείστριες τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, επιμένουν σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στο αίτημά τους για παροχή εγγυήσεων από το EFSF στα νέα ομόλογα όσο και στο να δοθούν εγγυήσεις για το εναπομείναν μετά το κούρεμα κατά 50% κεφάλαιο.

Οι εκπρόσωποι των ομολογιούχων που έχει συσταθεί υπό το IIF και βρίσκεται σε συζητήσεις με το ελληνικό Δημόσιο, αποδέχονται μεν το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων επί της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, ζητούν ωστόσο να είναι στο σύνολό τους εγγυημένα από το EFSF (με αξιολόγηση ΑΑΑ) τα νέα μακροχρόνια ομόλογα που θα λάβουν ως αντάλλαγμα.

Εξάλλου ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ δήλωσε χθες πως η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στην περικοπή δαπανών και όχι στην αύξηση φόρων.


1 σχόλιο:

  1. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί Ελλάδα και Νιγηρία η οποίοι προωθουν νόμο για την απαγόρευση της τέλεσης γάμων μεταξύ εκπροσώπων του ίδιου φύλου.

    «Οι ομοφυλόφιλοι είναι χειρότεροι από τα σκυλιά και τους χοίρους. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα τιμωρηθεί παραδειγματικά οποιοσδήποτε εμφανίσει τέτοια συμπεριφορά», τόνισαν.

    Τον περασμένο Οκτώβριο, ο David Cameron είχε πει ότι η χώρα του ενδεχομένως να σταματήσει την χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα και Νιγηρία (περίπου 19 εκατ. αγγλικών λιρών)!
    «Οι απόψεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι ανόητες και δε συνάδουν με τις αρχές του Χριστιανισμού της Ελλάδας και της Αφρικής. Είναι σατανικό να απαιτείς από χώρες να δεχθούν την ομοφυλοφιλία προκειμένου να λάβουν τη βρετανική βοήθεια» !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή