Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα σκέφτεται η Ιρλανδία για την αναθεωρημένη συνθήκη


Από την Ελευθεροτυπία

Πιθανή είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στη δημοσιονομική ένωση των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κράιτον.

«Θα έλεγα ότι (οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα) είναι 50-50 και θα το εξετάσουμε διεξοδικά τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε η Λουσίντα Κράιτον τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.


Η Κράιτον δήλωσε ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ενεργήσει πιο αποφασιστικά τις επόμενες εβδομάδες κλιμακώνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων: «Θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη ανάγκη η ΕΚΤ να δράσει πιο ενεργά στην αγορά για να συνεχίσει να προσπαθεί να σταθεροποιήσει το νόμισμα».

Οι 23 από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να επιδιώξουν στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση με αυστηρότερους κανόνες πειθαρχίας να εφαρμόζονται στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ωστόσο η Βρετανία, η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθεί τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου