Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

S&P: Υπό επιτήρηση όλες οι χώρες της Ε.Ε.


Από το Έθνος

Σε επιτήρηση με αρνητικές προοπτικές θέτει ο οίκος Standard & Poor's όλες τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. Μετά τη σχετική προειδοποίηση που απηύθυνε μόνο για τα μέλη της ευρωζώνης, ο οίκος διευρύνει τον κύκλο των χωρών που είναι υποψήφιες για υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, εξαιτίας της κρίσης χρέους.

Πιο συγκεκριμένα ο S&P θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιολόγηση ΑΑΑ του προϋπολογισμού της Ε.Ε.


Θέτοντας ήδη τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης σε καθεστώς επιτήρησης (creditwatch negative) για πιθανή υποβάθμιση, ο οίκος απέδωσε την απόφασή της στην «πεποίθησή ότι οι συστημικές πιέσεις στην ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που δημιουργούν πτωτική πίεση στην πιστοληπτική θέση της ευρωζώνης ως συνόλου».

Για τον ίδιο λόγο, ο οίκος έβαλε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση και τις αξιολογήσεις των τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης. Ανάμεσα στα ιδρύματα που μπήκαν σε creditwatch negative είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες της ηπείρου, όπως οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Unicredit Credit Agricole, και Commerzbank.

Όσον αφορά την αξιολόγηση ΑΑΑ της Ε.Ε., ο οίκος ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Θέτουμε σε καθεστώς πρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση το ΑΑΑ της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ε.Ε. (...) καθώς τα κράτη της Ευρωζώνης συνεισέφεραν περίπου το 62% των εσόδων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. το 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου