Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Καταρχήν συμφωνία για το PSI Plus


Από το Euro2day

Μορφοποιούνται, πλέον, οι βασικοί άξονες της συζητούμενης συμφωνίας για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους (PSI), μετά τη σύγκλιση που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες των δύο πλευρών ως προς τη δομή του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα νέα ομόλογα και τη χρήση των 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα από τον EFSF για τη χρηματοδότηση του PSI.


Η ελληνική αντιπροσωπεία και η επιτροπή ομολογιούχων συμφώνησαν, με βάση τραπεζικές πηγές, τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν να διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς με το δάνειο των 30 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο και θα λάβουν ως αντάλλαγμα όσοι συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαγραφή - επιμήκυνση χρέους θα είναι πρώτης εξασφάλισης, όπως ακριβώς και το δάνειο του EFSF στη χώρα μας.

Η παραπάνω συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για να χρησιμοποιηθούν τα 30 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από τον EFSF για πρόωρη εξόφληση του εναπομείναντος κεφαλαίου.

Με δεδομένο ότι οι ομολογιούχοι έχουν αποδεχθεί με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου το «κούρεμα» κατά 50% επί της ονομαστικής αξίας του χρέους ύψους έως 206 δισ. ευρώ που κατέχουν, για το υπόλοιπο 50% η Ελλάδα προτείνει πρόωρη εξόφληση που να αντιστοιχεί στο 15% και νέα ομόλογα που να αντιστοιχούν στο 35%.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε, με βάση τραπεζικές πηγές, τα νέα ομόλογα να έχουν ρήτρες υπεραπόδοσης του ΑΕΠ και να υπάγονται στο Βρετανικό Δίκαιο.

Με συμφωνημένη τη δομή του προγράμματος, οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν τώρα στις κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με τραπεζίτες, οι ομολογιούχοι έχουν καταθέσει νέα πρόταση που προβλέπει κλιμάκωση των επιτοκίων για τα νέα ομόλογα.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει τα νέα ομόλογα να ξεκινούν με κουπόνι 4%, που θα ισχύει για τα πρώτα τρία κρίσιμα χρόνια και θα κλιμακώνεται στο 4,5% για την επόμενη πενταετία (έως το 2020) και στο 5% για το υπόλοιπο της διάρκειας του δανείου.

Πρόκειται για την καλύτερη προσφορά που έχουν διατυπώσει μέχρι τώρα οι τράπεζες, καθώς πρακτικά αποδέχονται να εγγράψουν ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 65%.

Η νέα πρότασή τους είναι πολύ κοντά στην αμετακίνητη θέση της Ελλάδας και των θεσμικών της εταίρων, η οποία υπογραμμίστηκε πρόσφατα από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η έκθεση υπογράμμιζε ότι μόνος τρόπος για να βγει η άσκηση της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι η διαγραφή χρέους κατά 50%, επιτόκιο που να κυμαίνεται στο 4% και η συμμετοχή κατά 100%. Διαφορετικά, προειδοποιούσε, θα υπάρξει αναγκαστικό κούρεμα με ενεργοποίηση των CDSs.

Κλειδί για να αποδεχθεί η Ελλάδα τη νέα πρόταση των ομολογιούχων για κλιμακούμενο επιτόκιο είναι η χρήση των 30 δισ. ευρώ. Εφόσον τα 30 δισ. ευρώ χρησιμοποιηθούν για επιπρόσθετη μείωση χρέους και μάλιστα με κόστος δανεισμού μόλις 3,5%, το χρέος θα μειωθεί κατά 133 δισ. ευρώ και θα μειωθεί και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου