Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι κεντροαριστεροί... δεν έχουν κόμμα!


Από Το Ποντίκι 8.12.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Η είδηση από τη δημοσκόπηση της Pulse RC για το «Π», την οποία όλα τα ΜΜΕ θα αγαπήσουν, αυτή που θα τροφοδοτήσει κουτσομπολιά και ίντριγκες, αυτή που θα δώσει αφορμή για αλλαγές στρατηγικής στον εσωκομματικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τη διαδοχή Παπανδρέου είναι μία και μοναδική: Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με προτιμήσεις 20% στο σύνολο των ερωτηθέντων και 25% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, προηγείται του Βενιζέλου (16% και 22% αντιστοίχως)!

Μια άλλη είδηση, από τους ίδιους πίνακες, εξ ίσου σημαντική, είναι ότι οι δύο αυτοί δελφίνοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό ανταγωνισμό ούτε από τον Χρυσοχοΐδη ούτε από τη Διαμαντοπούλου ούτε από τον Ραγκούση ούτε από τον Παπουτσή, οι οποίοι βρίσκονται σε μονοψήφια νούμερα.

Ο μεγάλος τους αντίπαλος, τον οποίο θα βρουν μπροστά τους και μετά την εκλογή – όποτε και αν γίνει – είναι ο «Άλλος». Αυτός ο «Άλλος», με 25%, είναι η πρώτη προτίμηση του συνόλου των ερωτηθέντων και, με 20%, η τρίτη των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά δεν είναι ούτε αλχημεία ούτε λάθος ένας ακόμη υπολογισμός: Όλοι μαζί οι υποψήφιοι για τους οποίους ρωτήθηκαν οι πολίτες συγκεντρώνουν μόλις 51% στο σύνολο, με το 49% να... «ψάχνεται» ή να αδιαφορεί, και μόλις 64% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, με το 36% να μην συγκινείται από κανένα όνομα.


«Όχι» στον Παπανδρέου

Το βέβαιο είναι ότι την παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος επιθυμεί μόλις το 25% του συνόλου (το 13% τον θέλει και υποψήφιο πρωθυπουργό, ενώ το 12% προτιμά να είναι άλλος ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία). Το 49% δεν τον θέλει σε κανένα ρόλο, ενώ το 26% τηρεί σιγή ή δεν ενδιαφέρεται να απαντήσει.

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ η εικόνα δεν είναι καλύτερη: μόνο το 37% θέλει την παραμονή Παπανδρέου (το 20% εξ αυτών τον θέλει και υποψήφιο πρωθυπουργό), ενώ το 45% τον απορρίπτει πλήρως και το 18% δεν απαντά.


Βλέπουν διάσπαση!

Όμως δεν είναι μόνο η εικόνα του Παπανδρέου που καταρρέει: λίγοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει όπως είναι σήμερα. «Μεγάλη» ή «αρκετή» πιθανότητα διάσπασης του κόμματος βλέπει συνολικά το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων, αλλά και το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
«Μέτρια», «ελάχιστη» ή «μικρή» πιθανότητα διάσπασης βλέπει το 28% του συνόλου και το 38% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.


Πρόβλημα πολιτικής

Ένα κόμμα με τόσο μεγάλο πρόβλημα και με αμφισβητούμενη ηγεσία, προφανώς, έχει επείγοντα ζητήματα να αντιμετωπίσει. Εδώ βλέπουμε μια ακόμη έκπληξη: Το 36% του συνόλου και το ίδιο ακριβώς ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ως πρώτη προτεραιότητα την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία διετία. Φοβερή ταύτιση!

Τα υπόλοιπα προς αντιμετώπιση ζητήματα είναι κατά σειρά (σε παρένθεση το ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ): Η ιδεολογική μετατόπισή του με 17% (21% σε όσους το ψήφισαν!), η φθορά των στελεχών του με 15% (18%), η ηγεσία του με 12% (11%), ενώ οι «γκρίζες» απαντήσεις είναι 20% (14%).

Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρωτίστως αλλαγή πολιτικής, αφού, παρότι ο Παπανδρέου απορρίπτεται, ελάχιστοι πιστεύουν ότι η αλλαγή προσώπου είναι η σημαντικότερη.


«Φταίνε όλοι»!

Η εξήγηση για τις απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα έχουν την εξήγησή τους, η οποία αποτυπώνεται στην ερώτηση... «Τις πταίει»: «Συνολικά ο πρόεδρος, οι υπουργοί και τα ηγετικά στελέχη» απαντά το 52% του συνόλου και το 58% (!) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και ύστερα μόνο του τον Παπανδρέου θεωρεί υπεύθυνο το 15% (14% στο ΠΑΣΟΚ) και όλους τους βουλευτές του το 17% (16% στο ΠΑΣΟΚ).


Κεντροδεξιοί - νεοφιλελεύθεροι...

Μια και ως δεύτερο τη τάξει πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ θεωρείται η ιδεολογική του μετατόπιση, έχει ενδιαφέρον πώς το βλέπει ο κόσμος. Εδώ βλέπουμε μια ακόμη ανατροπή σε σχέση με όσα «ξέραμε» για τον κατ’ εξοχήν εκφραστή της Κεντροαριστεράς:

● Το 24% του συνόλου (22% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) το βλέπει ως νεοφιλελεύθερο κόμμα!

● Το 23% του συνόλου (29% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!) το βλέπει ως κεντροδεξιό.

● Μόνο το 7% του συνόλου (12% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) το βλέπει ως κεντροαριστερό.

● Μόνο το 5% του συνόλου (6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) το βλέπει ως σοσιαλιστικό.

● Το 22% του συνόλου (18% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) δίνει διάφορες άλλες απαντήσεις.

Με απλά λόγια ο σημερινός κεντροαριστερός ψηφοφόρος δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του στο ΠΑΣΟΚ και, προφανώς, δεν το βλέπει ως... κόμμα του! Ίσως αυτή να είναι η σημαντικότερη από τις διαπιστώσεις αυτής της δημοσκόπησης. Άλλωστε αμέσως μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου το «Π» προειδοποιούσε για τη ρευστοποίηση των πολιτικών και ιδεολογικών συνόρων μεταξύ των κομμάτων.

Η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο, ειδικά καθώς η συγκυβέρνηση θα απογυμνώσει τα κόμματα από τις μέχρι τώρα διαφημιζόμενες ως διαφορές τους. Το πολιτικό σκηνικό αναδιαμορφώνεται, χωρίς ακόμη να είναι ορατή η κατεύθυνση...


1 σχόλιο:

  1. Να πάρει ένα νόμιμο δάνειο ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα Σε τόσους πολλούς πελάτες που έχουν οικονομικές ανάγκες. Το θέμα της κακής πίστωσης και των ασφαλειών είναι κάτι που οι πελάτες ανησυχούν πάντα όταν αναζητούν δάνειο από έναν νόμιμο δανειστή. Αλλά η MIDLAND CREDIT FIRM.has έκανε αυτή τη διαφορά στη βιομηχανία δανεισμού. Η MIDLAND CREDIT FIRM έχει διαπιστευθεί από το συμβούλιο της οργάνωσης δανεισμού να παρέχει δάνεια σε τοπικούς και διεθνείς πελάτες με επιτόκιο 3%. Έχουμε το προνόμιο να ανταποκριθούμε στις οικονομικές σας ανάγκες. Το θέμα της πίστωσης δεν πρέπει να σας εμποδίζει να πάρετε το δάνειο που χρειάζεστε.

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν τα εξής:
    * Δάνεια επενδυτών
    * Εδραίωση χρέους
    * Δεύτερη υποθήκη
    * Επιχειρηματικά δάνεια
    * Προσωπικά δάνεια
    * Διεθνή Δάνεια

    Δεν υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και δεν υπάρχει πιστωτικός έλεγχος, εγγύηση 100%. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μας πείτε ακριβώς τι θέλετε και σίγουρα θα κάνουμε το όνειρό σας πραγματικότητα. Η MIDLAND CREDIT FIRM λέει ΝΑΙ όταν οι τράπεζες σας λένε ΟΧΙ. Τέλος, χρηματοδοτούμε μικρομεσαία επιχείρηση δανείων, ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς μικρής κλίμακας, επειδή έχουμε απεριόριστο κεφάλαιο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, πηγαίνετε για την απόκτηση δανείου από εμάς: Καλέστε αμέσως σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: midland.credit2@gmail.com

    Όνομα εταιρείας: MIDLAND CREDIT HOME
    Εταιρεία Email midland.credit2@gmail.com
    Εταιρεία NMLS ID: 315276.
    Ιστοσελίδα της εταιρείας: midlandcreditonline.com


    Motto: Επένδυση για γενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή