Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Συμφωνία αυστηρής πειθαρχίας, αλλά για «23»


Από το Euro2day

Διακρατική συμφωνία που προβλέπει ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη της Ευρώπης που θα την υπογράψουν προωθείται στη Σύνοδο Κορυφής υπό τη αντίθεση της Μεγάλης Βρετανίας, που διαχώρισε τη θέση της, και τις αντιδράσεις τριών ακόμα χωρών (Τσεχία, Ουγγαρία και Σουηδία).

Η Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Δεν είναι ένας "άτσαλος" συμβιβασμός».


Ξημερώματα σήμερα, τα 17 κράτη της ευρωζώνης και άλλα 6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. Bαν Ρομπάι, μετά το πέρας της πρώτης μαραθώνιας συνεδρίασης των 27 ηγετών της Ε.Ε. «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που αποφασίστηκε είναι ένα σημαντικό πρώτο αποτέλεσμα» σημείωσε (δείτε τις δηλώσεις Ρομπάι στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας και για τα 27 κράτη - μέλη ήταν η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός της Ντέιβιντ Κάμερον παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα παρουσιάσει τη νέα συνθήκη στο βρετανικό κοινοβούλιο και δεν θα μετέχει, καθώς αυτά που συζητιούνται «δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας». «Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν και στα 27 της μέλη και αυτό είναι σημαντική εξασφάλιση για τη Βρετανία» δήλωσε ο κ. Cameron.

«Θα προτιμούσαμε βεβαίως μία ομόφωνη συμφωνία» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Αυτή είναι μία σύνοδος που θα μείνει στην Ιστορία» τόνισε και ο κ. Νικολά Σαρκοζί. «Θα προτιμούσαμε αλλαγή της Συνθήκης και για τα 27 μέλη, αλλά δεν ήταν εφικτό δεδομένης της στάσης των Βρετανών φίλων μας».

Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι κάποια στιγμή ο Γάλλος Πρόεδρος ήρθε σε σκληρή ρήξη με τον κ. Κάμερον, ενώ επισήμως ανέφερε ότι τα αιτήματα των Βρετανών – κυρίως όσον αφορά την προστασία του βρετανικού χρηματοοικονομικoύ κλάδου – είναι «απαράδεκτα».


Η προωθούμενη συμφωνία

Το βασικό σχέδιο που προωθείται (το draft των αποφάσεων στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό) και θα πρέπει όπως αναφέρεται να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο προβλέπει ότι:

1. Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται σε έναν νέο δημοσιονομικό κανόνα, με βάση τον οποίο οι προϋπολογισμοί των χωρών θα πρέπει να ισοσκελιστούν. Η βασική αρχή είναι ότι το δομικό έλλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 0,5%. Μάλιστα τα κράτη θα εντάξουν τη συγκεκριμένη αρχή στα συντάγματά τους ή θα την κυρώσουν με νόμο.

2. Οι ποινές στα κράτη - παραβάτες θα είναι αυτοματοποιημένες και θα επιβάλλονται αμέσως, εκτός αν αυξημένη πλειοψηφία αποφασίσει το αντίθετο.

3. Όπως δήλωσε ο κ. Χ. Βαν Ρομπάι, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα έχει δύναμη πυρός 500 δισ., θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2012. Παράλληλα διευκρίνισε ότι ο ESM δεν θα έχει τραπεζική άδεια, ενώ για ένα διάστημα θα λειτουργήσει παράλληλα με το EFSF. Τα κεφάλαια του τελευταίου θα «μοχλευτούν» το συντομότερο δυνατό.

Να σημειωθεί ότι το ESM δεν θα αποφασίζει με βάση την ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία 85% αν η Κομισιόν και η ΕΚΤ θεωρούν ότι η απόφαση είναι επείγουσα και απαραίτητη για την οικονομική σταθερότητα της Ένωσης.

4. Οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν εντός δεκαημέρου την πρόθεσή τους να προσφέρουν επιπλέον 200 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με τη μορφή των διμερών δανείων, προκειμένου το Ταμείο να έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει την κρίση. Δηλώνουν μάλιστα ότι επιθυμούν παράλληλη συμμετοχή από τη διεθνή κοινότητα.

5. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα χρεών (PSI), διευκρινίστηκε ότι η ευρωζώνη θα τηρήσει αυστηρά τους κανόνες του ΔΝΤ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρομπάι, «η πρώτη μας προσέγγιση για το PSI, η οποία είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τις αγορές, είναι πλέον και επισήμως τελειωμένη». Μάλιστα οι Ευρωπαίοι επαναλαμβάνουν για πολλοστή φορά πως η Ελλάδα είναι «μοναδική περίπτωση και εξαίρεση».

Στη Σύνοδο Κορυφής διεξάγεται σκληρό παζάρι, με τη Γερμανία να πιέζει για σκληρούς κανόνες και άλλους ηγέτες να ζητούν ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης και να διαπραγματεύονται για τις αλλαγές στις Συνθήκες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «προχωράμε προς μια δημοσιονομική ένωση» δίνοντας το στίγμα της γερμανικής θέσης λίγο πριν από την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής στην Ιστορία της Ευρώπης.

Χθες το βράδυ, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μίνι σύνοδος του λεγόμενου «κλαμπ του Βερολίνου» με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Ν. Σαρκοζί, του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και των Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Χ.Β. Ρομπάι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου