Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Άλλη μια... τεράστια επιτυχία της τρόικας!


Τελειωμό δεν έχουν οι αλλεπάλληλες επιτυχίες των ανά την Ευρώπη Μνημονίων. Νέο πεδίο θριάμβου, ύστερα από την καταρρέουσα Ελλάδα και την ασθμαίνουσα Πορτογαλία, η Ιρλανδία, της οποίας το έλλειμμα έφτασε στο πρώτο εντεκάμηνο του έτους τα 21,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας του κόστους διάσωσης των τραπεζών. Σημειωτέον ότι το περσινό αντίστοιχο διάστημα το έλλειμμα βρισκόταν στα 13,4 δισ. ευρώ.


Η... διαφορά είναι ότι, αφαιρουμένου του κόστους διάσωσης των τραπεζών, το έλλειμμα είναι 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερο από πέρυσι.


Προκειμένου να υπάρξει αντιστάθμιση, στον προϋπολογισμό του 2012 η κυβέρνηση υπολογίζει στη συγκέντρωση 3,8 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, επειδή (τι... σύμπτωση!) πολλοί από τους στόχους του 2011 δεν επιτεύχθηκαν, αφού τα έσοδα από φόρους ήταν κατά 1,6% χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο.

Συμπέρασμα; Οι τράπεζες πάλι μεγάλωσαν το έλλειμμα στην – όπως μας έλεγαν – θριαμβεύουσα (επειδή σε αντίθεση με την Ελλάδα... εφαρμόζει το Μνημόνιο) Ιρλανδία. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, προτιμούμε να κρύβουμε ακόμη και από τον προϋπολογισμό αυτά που δίνουμε στις τράπεζες, αφήνοντας τις σχετικές σελίδες... λευκές. Αυτό λέγεται και υπευθυνότητα, διαφάνεια και ό,τι άλλο θέλετε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου