Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Στις 3.000 μονάδες τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας


Στο «κόκκινο» οι αγορές, σε ιστορικό χαμηλό τα γερμανικά ομόλογα

Γιόζεφ Άκερμαν: «Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν»

Από Το Βήμα

Του Τάσου Μαντικίδη

Με τις ανησυχίες για την κρίση χρέους και την πραγματική κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος να εντείνονται, την ώρα που οι φόβοι για νέα ύφεση βυθίζουν διεθνώς τις μετοχές, εύλογα το χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται ξανά «βαθιά στο κόκκινο».

Ενώ μάλιστα τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) της Ελλάδας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 3.000 μονάδες βάσης (στις 3.056 μ.β.) και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα σημείωναν ιστορικό χαμηλό (κάτω από το 2%, στο 1,97%), τρεις σταθμοί τις ερχόμενες ημέρες θεωρούνται σημαντική για την πορεία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.


Πρώτον, την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την αγωγή Γερμανών, οι οποίοι θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.


Δεύτερον, την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει, αν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων – κυρίως ιταλικών – από τη δευτερογενή αγορά,

Τρίτον, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες πιστωτές της να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα, με βάση την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

Με την απόδοση πάντως του μονοετούς ελληνικού ομολόγου στο 62%, ορισμένοι ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση και είναι δύσκολο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Την ίδια στιγμή η εικόνα αναταραχής διεθνώς εντείνεται και από τις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ ίσως οδεύουν προς μια δεύτερη ύφεση, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή. Τις ανησυχίες ενέτεινε και η είδηση ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency) μήνυσε κάποιες τράπεζες για την πώληση τοξικών ενυπόθηκων δανείων.

Στην Ευρώπη τις απώλειες στα χρηματιστήρια ηγείται ο τραπεζικός κλάδος με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX Εurope 600 να χάνει 4,5%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν είπε εξάλλου τη Δευτέρα ότι ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν, εάν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κούρεμα των κρατικών ομολόγων.

«Λέμε το αυτονόητο. Ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβιώσουν, εάν χρειαστεί να αποτιμήσουν το κρατικό χρέος που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών με βάσει τις τρέχουσες τιμές στην αγορά» δήλωσε ο Άκερμαν κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στη Φραγκφούρτη.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από την ευρωζώνη για την μείωση του χρέους των χωρών - μελών χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, είπε ο Άκερμαν, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους παίκτες της αγοράς δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το ρυθμό που τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν.

Μια υποχρεωτική κεφαλαιακή ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα θα «κινδύνευε να στείλει το μήνυμα ότι η πολιτική έχει χάσει την εμπιστοσύνη στην πιθανότητα επιτυχίας των υφιστάμενων μέτρων» είπε. Η νευρικότητα στην αγορά θα συνεχιστεί για όσο καιρό παραμένει για το πώς θα μειωθούν τα επίπεδα του χρέους δήλωσε ο Άκερμαν.

«Η προοπτική των επενδύσεων για τους επόμενους 3-6 μήνες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από δύο παραμέτρους: κατά πόσον ο ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας έχει φθάσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και κατά πόσον η ευρωζώνη βυθίζεται σε μια ανεπανόρθωτη κρίση» εκτίμησε η JΡ Μorgan Αsset Μanagement.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου