Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Δέκα χρόνια πίσω η αγορά ακινήτων στην Ιρλανδία


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Jamie Smyth (Δουβλίνο)

Οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία διολίσθησαν 18% το 2011, φέρνοντας την μέση τιμών κατοικίας σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν πάνω από μια δεκαετία στην αγορά.

Σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν, οι τιμές κατοικιών σε ορισμένα τμήματα του Δουβλίνου έχουν διολισθήσει έως και 61% σε σχέση με το ζενίθ του 2007 βουλιάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε «κόκκινες» αξίες, δηλαδή σε πραγματικές αξίες χαμηλότερες από την αξία των δανείων, και επιδεινώνοντας τη διογκούμενη κρίση ακινήτων.


Ένα στα έξι ενυπόθηκα δάνεια στην Ιρλανδία, δηλαδή περίπου 130.000 σε αριθμό, βρίσκονται είτε σε καθυστέρηση πληρωμής είτε οι κάτοχοί τους έχουν ζητήσει την αναδιοργάνωση των πιστώσεων. Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους του προβλήματος, η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να «περάσουν» τις μειώσεις επιτοκίων που έχει κάνει η ΕΚΤ και μελετά τη νομοθετική ρύθμιση περί χρεοκοπίας, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες «κόκκινων αξιών» να γλιτώσουν χρέη.

Μεταξύ 1997 και 2007 οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία τετραπλασιάστηκαν εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών, μέχρι το «σκάσιμο» της διεθνούς «φούσκας» ακινήτων.

Στις τωρινές έρευνες των οίκων ερευνών Daft.ie και Myhome.ie οι βαθύτερες απώλειες εμφανίζονται στο Δουβλίνο, όπου οι τιμές έχουν διολισθήσει 61% από το υψηλό τους, ενώ στο σύνολο της Ιρλανδίας οι τιμές έχουν διολισθήσει 52% από το υψηλό.

Πέρσι οι τιμές υποχώρησαν 18%, με την πτώση να επιταχύνεται το τέταρτο τρίμηνο, όταν οι τιμές διολίσθησαν με το δραματικό ποσοστό του 7,7%, το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Στις έρευνες καταγράφεται επίσης μαζική συρρίκνωση στην δραστηριότητα αγορών. Το 2006 οι τράπεζες είχαν εκδώσει πάνω από 200.000 στεγαστικά δάνεια σε σύγκριση με μόλις 13.000 το 2011, με πτώση σχεδόν 95%.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί εκκίνηση στην αγορά ακινήτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο προσωρινά μέτρα ανακούφισης στην αγορά στεγαστικών δανείων, με φοροαπαλλαγή 25% για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Επίσης η κυβέρνηση ενίσχυσε το πρόγραμμα ανακούφισης από τους τόκους δανείων για τους αγοραστές κατοικιών της περιόδου 2004 - 2008 κατά 30% στο 2012 από 15% το 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου