Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ερωτηματικά από την «τορπίλη» Τόμσεν στο PSI


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε μεγαλύτερο κούρεμα και μέτρα - σοκ για μισθούς και απολύσεις

Από Το Βήμα

Του Αργύρη Παπαστάθη

Σε νέα φάση που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εισέρχεται η υπόθεση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά την αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ. Η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup και οι επόμενες δέκα ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τη λύση του «γόρδιου δεσμού». Κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις θα έχει για άλλη μια φορά η πλευρά της Γερμανίας.


Οι αναταράξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού χρέους (PSI) ανέκυψαν το απόγευμα της Παρασκευής (20 Ιανουαρίου) μετά την παρέμβαση του επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υιοθέτησε άκαμπτη στάση στο θέμα του επιτοκίου ζητώντας επί της ουσίας μεγαλύτερο κούρεμα από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών, κάτι που δεν αποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Η πλευρά του IIF σημειώνει δια στόματος Νταλάρα ότι IIF δέχθηκε το «μάξιμουμ» των απωλειών που μπορεί να δεχθεί, υπονοώντας ότι οι όποιες περαιτέρω απαιτήσεις θέτουν σε κίνδυνο τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας. Το ζήτημα του PSI θα τεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogoup το απόγευμα της Δευτέρας στο οποίο εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο θα συμμετάσχουν και τα στελέχη της τρόικας.

Η στάση του κ. Τόμσεν προκάλεσε ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά, καθώς εκφράστηκε στο παρά 5' της συμφωνίας με το IIF για το εθελοντικό «κούρεμα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τόμσεν έθεσε επίσης ως προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαβουλεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση την υιοθέτηση μέτρων - σοκ, όπως η μείωση μισθών στο ιδιωτικό τομέα και οι μεγάλες περικοπές κυρίως στο κοινωνικό κράτος, ακόμη και με απολύσεις εργαζομένων.

Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση με έτοιμο το περίγραμμα της συμφωνίας με το ΙΙF ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση των 60 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να «τρέξει» το PSI. Τα 30 δισ. ευρώ αφορούν τα μετρητά που θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα άλλα 30 δισ. ευρώ την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Υπάρχει μια σχέση εναλλαγής μεταξύ του εθελοντικού χαρακτήρα της συμφωνίας και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους» δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διασφαλίζει και τα δυο αυτά στοιχεία, για να αποφευχθούν είτε περιπλοκές, είτε μελλοντικές αμφισβητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την ανησυχία που επικρατεί στην κυβέρνηση για τη νέα τροπή που έλαβαν οι διαπραγματεύσεις.

Η πλευρά του ΔΝΤ στέκεται στα νέα στοιχεία για την ύφεση τα οποία, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, θέτουν σε αμφισβήτηση τις παραδοχές για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σε χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020. Ηδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση και το 2013 σε ποσοστό 0,5% ως 1% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου