Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

S&P: Στο μικροσκόπιο και ο EFSF


Από τον ANT1 online

Την ετυμηγορία του σχετικά με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εκδώσει «σύντομα» ο οίκος Standard and Poor's, όπως ανακοίνωσε τηλεφωνικά ο υπεύθυνος του οίκου για την αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη Μόριτς Κρέμερ.

«Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF τέθηκε υπό επιτήρηση μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στις αρχές Δεκεμβρίου» υπενθύμισε εξηγώντας ότι ο οίκος αξιολόγησης «εκτιμά τώρα τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτά τα θεσμικά όργανα η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας» εννέα χωρών της ζώνης του ευρώ, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις. «Εμείς θα δημοσιοποιήσουμε λίαν προσεχώς την εκτίμησή μας» σημείωσε.


Η Standard and Poor's ανακοίνωσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι έχει θέσει σε αρνητική επιτήρηση την αξιολόγηση του EFSF. Το ταμείο στήριξης του ευρώ κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά μία ή δύο βαθμίδες.


Η πιστοληπτική ικανότητα του EFSF, προειδοποίησε ο S&P, θα μειωθεί, αν μειωθεί η βαθμολογία μιας από τις έξι χώρες της ζώνης του ευρώ που επωφελούνται του τριπλού Α. Την Παρασκευή ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας δύο εξ αυτών, της Γαλλίας και της Αυστρίας.

Έπειτα από τις υποβαθμίσεις, η Ευρωζώνη δήλωσε αποφασισμένη να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσει το τριπλό Α του EFSF. «Οι χώρες που παρέχουν εγγυήσεις για το EFSF επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να διερευνήσουν τις εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση του ΑΑΑ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζαν - Κλοντ Γούνκερ, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Το EFSF χρειάζεται την αξιολόγηση ΑΑΑ για να δανείζεται με χαμηλό κόστος από τις αγορές και στη συνέχεια να χορηγεί δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Εν τω μεταξύ ο Κρέμερ δήλωσε πως η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν είναι ένα σενάριο που έλαβε υπ’ όψιν του ο οίκος στην απόφασή του να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των εννέα χωρών. «Η διάσπαση της ζώνης του ευρώ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που λαμβάνεται υπ’ όψιν σε κάθε μια από τις αποφάσεις που πήραμε σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα» των ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε ο Μόριτς Κρέμερ.

Ο τελευταίος φάνηκε ανήσυχος για την αναστολή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, κυρίως τράπεζες, για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν επανάληψη αυτών των διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη στην Αθήνα.

Ο αξιωματούχος της Standard and Poor's φάνηκε γενικά πολύ επικριτικός για τη διακυβέρνηση στην Ευρώπη, της οποίας η αδυναμία για την αντιμετώπιση της κρίσης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως είπε, την απόφαση της Standard and Poor's να μειώσει τη βαθμολογία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, σε ορισμένες μάλιστα κατά δυο βαθμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Το πολιτικό περιβάλλον στη ζώνη του ευρώ δεν στάθηκε στο ύψος των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από την κρίση» δήλωσε ο Κρέμερ, ερωτηθείς από αναλυτές και δημοσιογράφους, ενώ έκρινε ότι οι κίνδυνοι στη ζώνη του ευρώ παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Προς επιβεβαίωση των δηλώσεων Κρέμερ για το δυσμενές περιβάλλον της Ευρωζώνης ήρθαν το Σάββατο οι δηλώσεις του επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος εκτίμησε σε 5,4 εκατομμύρια τον αριθμό των ανέργων στην Ισπανία στα τέλη του 2011, ένας αριθμός «αστρονομικός», όπως είπε, που επιβεβαιώνει την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ανέργων στη χώρα.

«Αυτό το έτος (2011) τελείωσε με 5,4 εκατομμύρια ανέργους» δήλωσε ο Ραχόι, δηλαδή περισσότερους από 400.000 επιπλέον ανέργους σε σύγκριση με τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η Ισπανία είχε ήδη ένα ποσοστό ανεργίας 21,52%, το υψηλότερο στον βιομηχανικό κόσμο.

Επιπλέον, ο Κρέμερ εκτίμησε εκ μέρους του Standard and Poor's ότι υπάρχει 40% πιθανότητα για ύφεση στην Ευρωζώνη. «Προβλέπουμε τώρα ύφεση με κατά 40% πιθανότητα για το τρέχον έτος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά περίπου 1,5%» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου