Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

WSJ: Υπόγεια συμφέροντα οδήγησαν τις συζητήσεις για το PSI σε ύφαλο


«Αινιγματική η σιωπή των ελληνικών αρχών» αναφέρει ο γαλλικός Τύπος

Από Το Βήμα

Στο σκόπελο της εμμονής των τραπεζιτών για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες έχουν προσκρούσει οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές, επισημαίνουν σήμερα στα κύρια άρθρα τους οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες καλούνται (για μια ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες) να ορθώσουν ένα τοίχος προστασίας της ευρωζώνης από το πρόβλημα της Ελλάδας που παραμένει άλυτο επί μήνες.

«Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο», αναφέρει η αμερικανική Wall Street Journal, «αφήνοντας την Ελλάδα σε μια κατάσταση αβεβαιότητας με το χρονόμετρο να χτυπάει δυνατά».


«Το αδιέξοδο αντανακλά τις δυσκολίες μιας γιγαντιαίας επιχείρησης αναδιάρθρωσης χρέους (...) μέσα σε ένα πλέγμα από αποκλίνοντα, ανταγωνιστικά και υπόγεια συμφέροντα της κάθε πλευράς που συμμετέχει στις συνομιλίες» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.


Οι αρθρογράφοι διευκρινίζουν ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με κάποια μορφή και αυτή την εβδομάδα» αλλά στο πλαίσιο της εμμονής του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για όσο το δυνατόν μικρότερη αποζημίωση (επιτόκιο) προς τους ιδιώτες πιστωτές που αντιπροσωπεύει το IIF. Πιο συγκεκριμένα «η Γερμανία και το ΔΝΤ που έχουν και το μεγαλύτερο βάρος στις διαπραγματεύσεις» επιμένουν σε ένα μέσο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που δεν θα ξεπερνά το 3,5%.

Η επιμονή αυτή δικαιολογείται καθώς «η Γερμανία θα είναι αυτή που θα δανείσει στη συνέχεια την Ελλάδα για να πληρώσει το χρέος της». Το ΔΝΤ επιμένει σε χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες «έχουν δηλώσει μέσω του Τσαρλς Νταλάρα ότι έφτασαν στο όριό τους ως προς τις απώλειες που είναι έτοιμοι να αποδεχτούν σε ''εθελοντική'' βάση» αναφέρει στο σχετικό άρθρο της η γαλλική Le Monde.

«Πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν το σαββατοκύριακο ότι οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε συμφωνία αλλά μένουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν διευκρίνισης» σημειώνει η Monde.


Αντικείμενο συμφωνίας των Ευρωπαίων το επιτόκιο

Η επίσης γαλλική Les Echos επισημαίνει ότι παρά την αρχική ευφορία για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα «οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν λιγότερο φλύαροι το σαββατοκύριακο και αποτραβήχτηκαν σε μια αινιγματική σιωπή».

Η οικονομική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του IIF Φρανκ Βογκλ σύμφωνα με τον οποίο «η συμφωνία επί της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης προκειμένου να βρει η Ελλάδα διέξοδο στην κρίση».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέλει να παρατείνει τις συνομιλίες προκειμένου να εκδώσει νέες εκθέσεις ως προς τις συνέπειες μιας συμφωνίας στο ελληνικό χρέος». Σύμφωνα με τη Les Echos οι τράπεζες είναι αυτές που βιάζονται να κλείσει η συμφωνία «διότι αισθάνονται ότι όσο περνάει ο χρόνος ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος για αυτές».

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι όσο παραμένει άλυτο το πρόβλημα τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνει ότι παρά το ότι «η συμφωνία σέρνεται» ο κίνδυνος διάσπασης της ευρωζώνης φαίνεται να απομακρύνεται διότι όπως δηλώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs «το κόστος της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι παντελώς άγνωστο».


Να χορέψουν όλοι στο χορό

Οι New York Times διευκρινίζουν ότι μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί είναι το είδος των εγγυήσεων (collateral) που θα δοθούν στις τράπεζες καθώς και η διάρκεια των νέων ομολόγων.

Ανοικτό παραμένει, για τους τραπεζίτες και το ζήτημα της συμμετοχής της ΕΚΤ στη συμφωνία «καθώς πολλοί από τους ιδιώτες πιστωτές θεωρούν άδικο να μη συμμετάσχει και δηλώνουν ότι θα κινηθούν εναντίον της Ελλάδας (ενεργοποίηση CDS) σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει και η κεντρική τράπεζα να αποδεχτεί απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δισ. ευρώ που διαθέτει».

Για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες (με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα) το ενδεχόμενο να δανειστεί η Ελλάδα από τον EFSF προκειμένου να αγοράσει από την ΕΚΤ τα ομόλογα που κατέχει στην τιμή που κατέβαλε η τράπεζα, δηλαδή στο 75% της ονομαστικής τους αξίας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά μέχρι τότε θα πρέπει όλοι να μπουν σε αυτό το χορό» δηλώνει χαρακτηριστικά στους Times ένας τραπεζίτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.


Γραμμές στην άμμο

«Γραμμές στην άμμο χαράσσουν οι πιστωτές της Ελλάδας» αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές αισιοδοξούν πλέον να κλείσει η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων μέχρι τη Σύνοδο των Βρυξελλών στις 30 Ιανουαρίου. Ενδεικτική είναι και η αναφορά της ίδιας εφημερίδας ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με την ύφεση να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 6% για το 2011 και μέχρι 4,5% για το τρέχον έτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου