Από το Bloomberg Businessweek (via Capital)
Του Ben Vickers
Καθώς οικονομολόγοι και αναλυτές επιχειρούν να συνθέσουν το outlook της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στην αρχή της νέας χρονιάς, ορισμένοι από αυτούς θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν προβλέψεις όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και με τον καιρό η αμηχανία τους θα θαφτεί. Παρ' όλα αυτά, είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξει κανείς μια πιο μακροπρόθεσμη ματιά στα πράγματα, απαλλαγμένη από τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και την, από μέρα σε μέρα, αντίδραση της αγοράς.
Ο Bill Blain, επικεφαλής της ομάδας έκτακτων συνθηκών στη Newedge, και ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, εξετάζουν από μια μεγαλύτερη απόσταση το φαινόμενο «ευρωπαϊκή κρίση». Δυστυχώς, η λύση στην κρίση του ευρώ δεν είναι απλή και δεν είναι άμεση ανέφερε χαρακτηριστικά ο Blain:
«Η κρίση του ευρώ και των αγορών δεν είναι ένα διττό ζήτημα – δεν είναι θέμα χρεοκοπίας ή επίλυσης. Αν υπάρξει λύση, δεν πρόκειται να είναι μία ολοκληρωμένη λύση ή μια θαυματουργή που θα σώσει ξαφνικά το ευρώ. Θα είναι κάτι που θα αφήσει την κρίση κοντά μας για πολύ καιρό».
Από την πλευρά του ο Schmieding αναμένει επιδείνωση της κρίσης του ευρώ προτού αρχίσει να εφαρμόζεται μια λύση, αλλά, σε αντίθεση με τον Blain, θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση, ίσως στο διάστημα των επόμενων τριών, τεσσάρων ή πέντε μηνών:
«Για λίγο καιρό θα δεχόμαστε νέα κύματα κρίσης. Στην αρχή τα κύματα αυτά πιθανότατα θα φουσκώνουν και στη συνέχεια ίσως επιστρέψει η εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως συμβαίνει μερικές φορές – συχνά η εμπιστοσύνη ανακτάται καθώς η απαισιοδοξία είναι τόσο μεγάλη, που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περισσότερη απαισιοδοξία.
Ακόμη πιο πιθανό είναι ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη δράση της κατά της κρίσης και, μόλις το κάνει αυτό, η ψυχολογία θα ανακάμψει και τότε η κρίση θα συνεχίσει να έρχεται σε κύματα, αλλά αυτά δεν θα είναι το ίδιο επικίνδυνα.
Μέχρι σήμερα η ΕΚΤ έχει αποφύγει να κάνει το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να επιλύσει οριστικά την κρίση: να στηρίξει τις αγορές ομολόγων των χωρών εκείνων που κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν. Να ενισχύσει δηλαδή τη ρευστότητα στις φερέγγυες χώρες, όπως ακριβώς κάνουν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Fed για τις χώρες τους».
Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι τελικά η συζήτηση για την κρίση του ευρώ παραμένει διττό ζήτημα κατά μία ευρεία έννοια: ο κόσμος χωρίζεται σε αυτούς που βλέπουν μια λύση πριν από το 2013 και εκείνους που δεν βλέπουν λύση.
Ο Schmieding εκτίμησε πως τα ζητήματα που αφορούν το χρέος των ΗΠΑ και όχι εκείνα της Ευρώπης θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Ο Blain διαφώνησε: «Η κρίση χρέους της Ευρώπης θα παραμένει πρώτο θέμα στην ατζέντα σε ένα χρόνο από τώρα» είπε. Και αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου