Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Οι αγορές ομολόγων περιμένουν τη σύνοδο


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Πραγματικά, όλα είναι σχετικά στον κόσμο των ομολόγων. Οι διαχειριστές του γαλλικού δημοσίου χρέους μπορούν να πουν στους προϊστάμενους πολιτικούς ότι το κόστος δανεισμού της χώρας έχει μείνει σχεδόν ασάλευτο τον τελευταίο χρόνο. Παράλληλα οι αγοραστές των 8 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν σήμερα έσπευσαν να συγκρίνουν τα γαλλικά επιτόκια με εκείνα των ανταγωνιστών της.

Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Όμως θα ακολουθήσουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά.


Οι επενδυτές στη δημοπρασία των 4 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα, που ήταν το επίκεντρο της γαλλικής σημερινής δημοπρασίας, έλαβαν επιτόκιο 3,29%. Τέτοια εποχή πέρσι τα αντίστοιχα ομόλογα είχαν yield 3,36%. Η διαφορά όμως είναι ότι τα γερμανικά Bunds έδιναν πέρσι επιτόκιο 2,9%, ενώ τώρα δίνουν 1,9%.


Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά σπουδαίος μήνας για τους εκδότες ομολόγων: Θέλουν να δώσουν ώθηση στην έναρξη των χρηματοδοτικών τους προγραμμάτων, ενώ οι επενδυτές διαθέτουν φρέσκα κεφάλαια καθώς και πρόσθετο ρευστό από ομόλογα που λήγουν. Έτσι γίνεται δύσκολο να αποτιμηθεί πραγματικά η επενδυτική διάθεση.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, σκοπεύει να πουλήσει 16 δισ. ευρώ σε ομόλογα αυτόν τον μήνα, αλλά οι επενδυτές περιμένουν 15 δισ. ευρώ από λήξεις. Σε μεγάλο βαθμό αυτές θα ανακυκλωθούν κατευθείαν σε νέα ομόλογα. Χωρίς τις λήξεις, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν αυτόν τον μήνα 5 δισ. ευρώ λιγότερα απ' όσα θα επιστρέψουν.

Όμως αυτά τα κεφάλαια δεν μοιράζονται ισομερώς: Η Γερμανία και η Ολλανδία, που ευνοούν οι επενδυτές, θα αποπληρώσουν αντιστοίχως 22 δισ. και 12 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα θα ζητήσουν. Η Ιταλία, αντιθέτως, θα ζητήσει 20 δισ. ευρώ σε καθαρά νέα κεφάλαια.

Το αν θα αντέξει η αγορά αυτές τις νέες εκδόσεις με οικονομικά βιώσιμα επιτόκια είναι ένα θέμα που επαφίεται στους πολιτικούς, όχι μόνο στους διαχειριστές χρέους. Τυχόν υποβαθμίσεις, όπως η δυνητική αποκαθήλωση του ΑΑΑ της Γαλλίας από τη Standard & Poor's μέσα στον Ιανουάριο, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ταλαντεύσεις.

Όμως οι σεισμοί που πραγματικά τρέμουν οι επενδυτές, είναι οι πολιτικοί σεισμοί. Ο πραγματικός κίνδυνος, λοιπόν, είναι η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου