Από το Euro2day
Του Χρίστου Κίτσιου
Νέα εφ' όλης της ύλης συμφωνία για την κάλυψη της χρηματοδότησης της Ελλάδας ως το 2015 και την επίτευξη βιώσιμου χρέους συζητούν πλέον η Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων μετά τη διαπίστωση ότι οι παραδοχές της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου βρίσκονται στον αέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ, μετά την άτυπη ενημέρωση από τους Ζανιά και Χριστοδούλου, την περασμένη Τετάρτη, εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα ξεπέρασε το 5,3% το 2011, φέτος θα είναι μεγαλύτερη της επίσημης πρόβλεψης 2,8% και θα συνεχιστεί και το 2013, διαμορφούμενη σε επίπεδα έως 0,5%.
Η νέα επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση ανατρέπει την αριθμητική της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, καθώς το χρέος θα διαμορφωθεί στο 130% - 133% του ΑΕΠ το 2020, έναντι στόχου 120% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, προκύπτει χρηματοδοτικό κενό.
Για να αντιμετωπιστεί η απόκλιση απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων μέσω αποδοχής χαμηλότερου επιτοκίου αλλά και παραχωρήσεις από την πλευρά του επίσημου φορέα (ευρωζώνη, ΕΚΤ και ΔΝΤ).
Το αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η υψηλότερη της προβλεπόμενης ύφεση αποτυπώθηκε ήδη στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων στην αναδιάρθρωση του χρέους (PSI).
H επικαιροποιημένη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η άρνηση της Γερμανίας και άλλων χωρών με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (Αυστρία, Φινλανδία) να αποδεχθούν μεγαλύτερη συμμετοχή των επίσημων δανειστών στο πακέτο στήριξης οδήγησαν στην παράταση των διαπραγματεύσεων με το IIF και ενώ διαφαινόταν μία καταρχήν συμφωνία.
Ενώ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχε πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο που θα ξεκινούσε από το 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%, δίνοντας μέσο επιτόκιο της τάξης του 4% - 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος, το ΔΝΤ και η Γερμανία ζήτησαν μέσο επιτόκιο 3,5% ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η νέα πρόταση προκάλεσε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα ο Charles Dallara να αναχωρήσει για το Παρίσι, προκειμένου να έχει από εκεί διαβουλεύσεις με τα μέλη του IIF που εκπροσωπεί αλλά και με τους εκπροσώπους του Βερολίνου, του Παρισιού και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο γενικός διευθυντής του IIF μάλιστα το βράδυ της Κυριακής με δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των επιτοκίων υψηλότερη από αυτήν που συζητήθηκε την Παρασκευή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει εθελοντικός χαρακτήρας στο «κούρεμα».
Πρόκειται, όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, για πολύ λεπτή διαπραγμάτευση, καθώς στην πραγματικότητα αλλάζει όλη η δομή της συζητούμενης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2015 και την επίτευξη βιώσιμου ελληνικού χρέους το 2020.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ch. Dallara, το Σάββατο, είχε προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα διπλωματική δήλωση τονίζοντας: «Μπαίνουν οι βάσεις για μια πρωτοφανή εθελοντική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε μια ιστορική συμφωνία και να συνεισφέρουμε στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας». Εν συνεχεία, όπως προαναφέρθηκε, ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή.
«Θα μελετήσουμε την αναφορά για τις διαπραγματεύσεις, θα δούμε πόσο έχουν προχωρήσει και οι υπουργοί θα αποφανθούν για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.
[Το υπόλοιπο ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ...]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου