Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τραβάει τον σωλήνα η τρόικα;


Τρεις μήνες πίσω οι δόσεις για την Ελλάδα

Στο Ευρωδικαστήριο οι δημοσιονομικά υπότροπες χώρες, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τον Reporter

Τρεις μήνες πίσω πάνε οι δόσεις για τη διάσωση της Ελλάδας, εξαιτίας των αναβολών στην εκταμίευση της προηγούμενης δόσης. Η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2011, θα εκταμιευτεί τελικά το Μάρτιο του 2012, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Olivier Bailly. H δόση των 10 δισ. ευρώ, την οποία θα λάμβανε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2011, θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο.

«Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει» σημείωσε ο κ. Bailly αναφερόμενος στον διάστημα των τριών μηνών για την εκταμίευση της κάθε δόσης.


Πρόσθεσε ωστόσο ότι, αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους, θα ακολουθήσουν και άλλες καθυστερήσεις. «Αν η αποστολή του Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη δόση του Μαρτίου» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά στο νέο προσχέδιο και περισσότερες εξουσίες στον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών.

Τη δυνατότητα να παραπέμπει στο δικαστήριο τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες σκοπεύει να δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ε.Ε., σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο προσχέδιο του δημοσιονομικού συμφώνου δεν ενέπλεκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων προς τα κράτη μέλη που παραβίαζαν τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτάει στο νέο προσχέδιο και περισσότερες εξουσίες στον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσιονομικών των κρατών μελών.

Να σημειωθεί ότι στο νέο προσχέδιο σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν επικυρωθεί και από τα 15 κράτη μέλη. Το προηγούμενο έθετε σαν προϋπόθεση την έγκριση από 9 κράτη μέλη.

Προβλέπεται επίσης ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη της Λισσαβώνας μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου