Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ουγγαρία: Το ΔΝΤ και πάλι προ των πυλών


«Μεταβατικό δάνειο» θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση Όρμπαν

Από Το Βήμα

Υπό την πίεση της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκ νέου τους εκπροσώπους της τρόικας, τους οποίους είχε «αποχαιρετήσει» μόλις πριν από έναν μήνα αρνούμενος τη χορήγηση νέου δανείου.

Το ύψος της βοήθειας και ασφαλώς οι όροι χορήγησης του νέου δανείου (το δεύτερο μετά το 2008) δεν είναι ακόμα γνωστοί. Όμως ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επίσημος διαπραγματευτής της χώρας με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση Τάμας Φελέγκι μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ανοίξει εκ νέου τους διαύλους επικοινωνίας της Βουδαπέστης με το ΔΝΤ.


«Μπορώ να διαπραγματευτώ μια μεταβατική συμφωνία η οποία όμως θα πρέπει να προβλέπει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη χώρα» δήλωσε μετά τις επαφές που είχε με Ούγγρο πρωθυπουργό ο Φελέγκι.


Όπως σημειώνει ο διεθνής Τύπος, η στάση αυτή συνιστά μια μεταστροφή της ουγγρικής κυβέρνησης η οποία μέχρι σήμερα δήλωνε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική σε αντάλλαγμα τη διεθνή βοήθεια στη χώρα. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και τι πρόκειται να συζητηθεί στις επαφές με το ΔΝΤ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος υπουργός.

Το πρόβλημα της χώρας είναι διπλό καθώς οι επιπτώσεις από τη ραγδαία υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος έναντι του ευρώ επιδεινώνονται καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους αποτιμάται σε συνάλλαγμα. Το φιορίνι έχει αγγίξει πλέον τα ποσοστά του 2008 (περίπου ένα ευρώ προς 324 φιορίνια) όταν η χώρα είχε λάβει δάνειο 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το κόστος δανεισμού της χώρας στις διεθνείς αγορές με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να αγγίζουν το 11%.

Πεδίο αντιπαράθεσης της ουγγρικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. αποτελεί, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος ο οποίος περιορίζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου