Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Ευρωδημοκρατία μόνο στους τύπους


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Το ερώτημα που έθεσαν τη χρονιά που πέρασε, από το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα και από τη Λισσαβώνα έως τη Νέα Υόρκη, θα μας ακολουθεί και τη νέα χρονιά: Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο; Οι πολιτικοί ηγέτες που βγάζουν οι κάλπες, οι αντιπρόσωποι του λαού ή οι δυνάμεις του χρήματος; Αυτό το ερώτημα που έθεσαν οι «Αγανακτισμένοι» είναι βέβαια πιο πολύ ρητορικό. Οι ίδιοι γνωρίζουν την απάντηση.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών και των αγορών το είχαν πει καθαρά από καιρό στην Τριμερή Επιτροπή του μεγαλοτραπεζίτη Ντέιβιντ Ροκφέλερ. Σε έκθεσή τους που επιγραφόταν «Η κρίση της δημοκρατίας», έγραφαν: «Υπάρχουν επιθυμητά όρια στην εξάπλωση της πολιτικής δημοκρατίας». Τα όρια αυτά στενεύουν από τότε ολοένα.


Η χρονιά που πέρασε ήταν ζοφερή για τη δημοκρατία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σήμερα πια δημοκρατικές μόνο στους τύπους, έχοντας χάσει κάθε έλεγχο στην οικονομική και κοινωνική πολιτική τους.


Όταν εγκάθετοι τεχνοκράτες, κερδοσκοπικές αγορές και ξένα κοινοβούλια επιβάλλουν εξοντωτικά μέτρα λιτότητας στις ασθενέστερες ευρωπαϊκές χώρες, οι πολίτες τους χάνουν την αίσθηση πως οι θεσμοί που τους κυβερνούν είναι πράγματι δημοκρατικοί. Και αυτό ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας το χαρακτηρίζει μια «επικίνδυνη ασυμμετρία» που θα μπορούσε να διαρρήξει τον δημοκρατικό ιστό της Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, όταν καταλύει τη δημοκρατία στις χρεωμένες χώρες που μεταχειρίζεται σαν προτεκτοράτα, δύσκολα μπορεί να υπερασπιστεί πειστικά τη δημοκρατία όταν αυτή καταλύεται αλλού. Όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Στην καρδιά της Ευρώπης η δημοκρατία κινδυνεύει να ανατραπεί από ένα αυταρχικό καθεστώς. Από τα Χριστούγεννα χιλιάδες Ούγγροι διαδηλώνουν στους δρόμους και βουλευτές αλυσοδένονται μπροστά στη Βουλή.

Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας αλλάζει τον εκλογικό νόμο ώστε το κυβερνών κόμμα να μπορεί να εκλέγει με μόλις το ένα τέταρτο των ψήφων τα τρία τέταρτα των βουλευτών. Περιορίζει με νόμο την ελευθεροτυπία. Στέλνει στη σύνταξη 300 δικαστές που θεωρούσε εχθρικούς προς αυτήν. Και μεταφέρει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην ελεγχόμενη από την ίδια Βουλή.

Για λιγότερο σοβαρούς λόγους, το 2000 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις κατά του αυστριακού ακροδεξιού Γιεργκ Χάιντερ, που ελάχιστα απείχε πολιτικά από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Γιατί σήμερα έχει επιλέξει τη σιωπή; Ίσως επειδή δεν θα ήταν πειστική αν σήκωνε στην Ουγγαρία τη δημοκρατική σημαία που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάθε μέρα υποστέλλει.

Από την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου και των πολιτικών του αντλούν έμμεση νομιμοποίηση κάθε λογής κατεργαραίοι.

Νεοφασίστες που άλλοτε κράδαιναν κεφαλοθραύστες και που σήμερα κυβερνούν και ακροδεξιοί σαν τον Ζαν - Μαρί Λεπέν, που, επικαλούμενος τη σκληρότητα με την οποία ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές και τους μετανάστες, δηλώνει πως οι ακραίες θέσεις του έχουν σήμερα νομιμοποιηθεί, σε αυτή την Ευρώπη που το ευρωπαϊκό διευθυντήριο έχει μετατρέψει σε ένα «θερμοκήπιο» των πιο ακραίων και αντιδημοκρατικών ιδεών.

1 σχόλιο:

  1. Ακόμη δεν έχεται καταλάβει τι 'παίζεται' στην Ευρώπη, ούτε τον ρόλο τον ύπουλο ρόλο της 'Ελληνικής΄πολιτικής και πολειτιακής ηγεσίας!! Φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχεται κάνει σωστές μελέταις! Η 'πολιτικη' Λερναία Υδρα πολλαπλασιάστικε μετά την κατοχή, και έβαλε τα αναρίθμητα κεφάλια της μέσα και σε πολιτικούς χώρους, οι οποίοι χώροι αυτή, την πολεμούσαν λυσαλέα όπως και της κατοχικές δυνάμεις (τριπλή κατοχή)! Το ότι αυτό το ΤΕΡΑΣ, πέρασε με καινούργιο τομάρι στης νέες κατοχικές δυνάμεις (Αγγλοαμερικάνικες), κύριοι μου δεν το καταλάβαται!! Εδώ είναι και το ΟΛΕΘΡΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ!! Μιλάται για Δ Ράιχ!! Με αυτά που λέται προσβάλλεται τους αγώνες του Ελληνικού λαού!! Μας ωθούν στην σκέψη ότι είναι αναλύσεις αγγλοαμερικανωντσολιάδων!! Το ότι το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της Χώρας ωθείται με το 'ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ' είναι ένα πολύ μικρό στοιχείο!! Το ότι η Χώρα βγήκε στο διεθνης παζάρι σαν ξυπόλητη μαιμού, μετά την 'υπόθεση' της Lehman Brothers, δεν είναι τυχαίο και σύμπτωση! Η καλύτερη υποτακτική και υποτελής δωσίλογοι του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, βρισκόντουσαν από το 1944 στην Χώρα μας!! Συνδέσται σας παρακαλώ την 'Αραβική Ανοιξη' της 'Παγκόσμιας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης' με τα τεκταινώμενα στην Ευρώπη (οικονομικά προς το παρών) και με τα δρώμενα στην Χώρα μας (Γεωστρατηγικά, Εθνικά, Πολιτιστικά-Παιδείας)!!! Δεν ΥΠΑΡΧΕΙ Δ Ράιχ!! Είναι παραπλάνηση και εσκεμμένη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή