Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

Σενάρια εγκατάλειψης του ευρώ από την UniCredit


Από τον ANT1 online

Η μεγαλύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα, η UniCredit, στη μελέτη της για την αναπτυξιακή προοπτική της το 2012 αναφέρεται στον «κίνδυνο» της καθολικής εγκατάλειψης του ευρώ εάν επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εκτιμώντας πάντως ότι πρόκειται για έναν «μη ρεαλιστικό» κίνδυνο.

Όπως είθισται στη χρονική φάση προ αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (σ.σ.: αυτή τη φορά γίνεται λόγος για αύξηση κατά 7,5 δισ. ευρώ), η UniCredit στην ίδια μελέτη καθιστά σαφές ότι η πρόθεσή της είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να είναι ενήμεροι «για όλους τους παράγοντες κινδύνου».


«Οι φόβοι ότι μπορεί να επιδεινωθεί η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγήσουν στην επανεισαγωγή των εθνικών νομισμάτων σε μία ή πολλές χώρες - μέλη της ευρωζώνης ή ακόμα, κάτω από ιδιαίτερα τρομερές συνθήκες, στην καθολική εγκατάλειψη του ευρώ» αναφέρεται στη μελέτη.


Όμως παρόμοια με την εν τέλει διατυπωθείσα προοπτική, προστίθεται, αντιπροσωπεύει «σημαντική αρνητική επίπτωση» για την πορεία στο μέλλον της UniCredit,η οποία πλην φυσικά της Ιταλίας δραστηριοποιείται στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην ανατολική Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της ίδιας τράπεζας, Φεντερίκο Γιτσόνι, έχει δώσει συνέντευξη που δημοσιεύει την Πέμπτη η εφημερίδα Il Sole 24 Ore στην οποία αυτός δηλώνει ότι «δεν είναι ρεαλιστική η σκέψη ότι το ευρώ μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω».

Η ιταλική οικονομία είναι επηρεασμένη αρνητικά από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και διανύει πλέον μια φάση ύφεσης.

Η μελέτη της UniCredit δεν αποκρύπτει ότι «μπορεί η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία να επιδεινωθεί περισσότερο», εξέλιξη που θα επηρεάσει «όλη την οικονομική δραστηριότητα, και την τραπεζική» αφού η τράπεζα αυτή «είναι εκτεθειμένη» σε ιταλικούς κρατικούς τίτλους.

Ενδεικτικό είναι ότι η UniCredit αποτιμά στο 1,943 ευρώ την τιμή των νέων μετοχών της, αποδεχόμενη μείωση αξίας κατά 43% έναντι των παλαιών.

Μόλις έγινε γνωστό αυτό, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου η τιμή της μετοχής της τράπεζας σημείωσε βουτιά περίπου στο -15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget