Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Spiegel: Mission Ιmpossible η διάσωση της ελληνικής οικονομίας


Τα τρία πιθανά σενάρια της τρόικας για την Ελλάδα

Από τη SofokleousIn

«Αδύνατη αποστολή – Mission Ιmpossible», χαρακτηρίζει στον τίτλο του τη διάσωση της οικονομίας της Ελλάδας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μαζί με τον υπότιτλο του άρθρου – η διάσωση της Ελλάδας παραπαίει – περιγράφει δραματικά την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.

«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η ελληνική τραγωδία βαδίζει προς νέα κορύφωση» γράφει. «Τα οικονομικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και τώρα κινδυνεύουν να ναυαγήσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για εθελοντική απομείωση του χρέους».


Το περιοδικό επικαλείται εσωτερικό έγγραφο σημείωμα της Τρόικας, στο οποίο περιγράφονται τρία πιθανά σενάρια: είτε η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς μεταρρυθμίσεων, είτε να αυξηθεί το ποσοστό απομείωσης του χρέους, είτε να αυξηθούν τα δάνεια που δίνουν τα κράτη δανειστές στην Ελλάδα.


Το Spiegel επικαλείται και τον οικονομολόγο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου. Υπολόγισε το πόσο θα πρέπει τα τρέχοντα έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού να υπερβούν τις δαπάνες του για να τεθεί το χρέος υπό έλεγχο.

Το συμπέρασμα είναι ότι, ακόμα και με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια και πολύ καλές προοπτικές για την πραγματική οικονομία, το πλεόνασμα θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ – ποσοστό που, κατά τον Κλοντ, κανένα βιομηχανικό κράτος δεν κατάφερε να πετύχει τις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου