Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Fitch: Υποβάθμιση των ταμιευτηρίων της Ισπανίας


Από την Καθημερινή

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε, σήμερα, μια βαθμίδα την βαθμολόγησή του για την ομοσπονδία ταμιευτηρίων της Ισπανίας, την Ceca, από A+ σε Α, με αρνητική προοπτική. Ο οίκος ανέφερε ότι η νέα βαθμολόγησή του ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς χαρακτηρίζει πλέον «αρνητική» την προοπτική τόσο της ισπανικής οικονομίας, όσο και των ταμιευτηρίων της χώρας καθ' εαυτών, «παρά την πρόσφατη αναδιοργάνωσή τους».


Τους 24 τελευταίους μήνες υπό την πίεση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη συγχωνεύθηκαν πολλά περιφερειακά ταμιευτήρια, θεωρούμενα ως ο «αδύναμος κρίκος» στο ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρακτικό αποτέλεσμα ο αριθμός τους από τις 45 να μειωθεί στις 15. Τα εναπομείναντα 15 ταμιευτήρια μετατράπηκαν σε «κλασικές» εμπορικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, την 22α Νοεμβρίου ο ίδιος οίκος την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας τη διατήρησε στο AA-, αλλά διαμορφώνοντας την προοπτική της ισπανικής οικονομίας σε «αρνητική», δεδομένο που ανοίγει τον δρόμο σε υποβάθμιση μελλοντικά της πιστοληπτικής ικανότητας, έστω κι αν κυβέρνηση πέρασε στη Δεξιά στις «πρόωρες» βουλευτικές εκλογές.

Με AA- είναι αξιολογημένη η ισπανική οικονομία και από τον οίκο Standard&Poor's, επίσης με χαρακτηρισμό «αρνητική» για την προοπτική της οικονομίας της Ισπανίας. Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όσο και μεγάλων τραπεζών, ακόμα και μερικών ταμιευτηρίων της Ceca έχει ήδη συμβεί και από τον οίκο Moody's.

Από την πλευρά του οίκος Fitch ευθέως κάλεσε τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση να ενισχύσει με νεότερα τα μέτρα της οικονομικής λιτότητας.

* Με πληροφορίες από AΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου