Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Έρχεται μίνι «μνημόνιο» ανά υπουργείο


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Τις καθυστερήσεις που αναλογούν στο κάθε υπουργείο ξεχωριστά σκοπεύουν να εντοπίσουν οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι έχουν δεχθεί εδώ και καιρό την εισήγηση να σχηματιστούν μίνι «μνημόνια» ανά υπουργείο, ώστε να διαφαίνεται σε κάθε τρίμηνη αξιολόγηση ποιοι υπουργοί καθυστερούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που αποφασίζονται.


Στόχος είναι να ασκηθεί πολιτική πίεση ώστε να πάρει μπρος το ελληνικό πρόγραμμα, που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και να σταματήσει το φαινόμενο της ψήφισης αλλά όχι εφαρμογής των νομοσχεδίων.

Την ιδέα φαίνεται πως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει κατά καιρούς ζητήσει στήριξη από την τρόικα εν μέσω της αμφισβήτησης που δέχθηκε από άλλους πρωτοκλασάτους συναδέλφους του.

Μάλιστα, σε αρκετές εκθέσεις του ΥΠΟΙΟ που δόθηκαν σε κοινοτικά όργανα, γίνονταν διαπιστώσεις για καθυστερήσεις στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Παιδείας, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Θαλασσίων Υποθέσεων, Άμυνας, ιδιαίτερα ως προς την περικοπή δαπανών και τη συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών που βρίσκονται υπό την εποπτεία των υπουργείων αυτών.

Κατά τους υποστηρικτές της πρότασης ο σχηματισμός μίνι μνημονίων στοχεύει στο να κατηγοριοποιήσει, να ξεκαθαρίσει τις δεσμεύσεις του κάθε υπουργού και να βάλει σαφή χρονοδιαγράμματα, η μη τήρηση των οποίων θα βαρύνει αποκλειστικά τον κάθε υπουργό.

Κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις οι ευθύνες γίνονταν μπαλάκι από υπουργείο σε υπουργείο με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος εκνευρισμούς στα στελέχη της τρόικας που αρκετές φορές ακούστηκαν να λένε ότι «δεν βγάζουν άκρη».

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο οι ελεγκτές είχαν σχεδόν αποκλειστικά επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για την εκτέλεση του μνημονίου και, βάσει της δανειακής σύμβασης τουλάχιστον, έχει την εποπτεία όλων των υπουργείων.

Όμως τον τελευταίο καιρό, στελέχη της τρόικας έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με άλλους υπουργούς, οι οποίοι έχουν ενημερώσεις για τις πολιτικές συστοιχίες εντός του κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της τρόικας δέχθηκε το «παράπονο» υπουργού, ο οποίος θεωρεί ότι η παρότρυνση για μίνι μνημόνια κρύβει μια έμμεση προσπάθεια ελέγχου στα δρώμενα του κάθε υπουργείου από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή τη φορά τα «μεγάλα» κλιμάκια της τρόικας έρχονται πιο υποψιασμένα και πιο ενημερωμένα για τις πολιτικές εξελίξεις και τα συνεχή σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του Μαξίμου. Θεωρούν ότι τα σενάρια αυτά διακινούνται από κύκλους εντός της κυβέρνησης και εξυπηρετούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, καθώς, από την ενημέρωση που έχουν, ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές.

Ο έλεγχος της επόμενης εβδομάδας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος γιατί πρέπει να πείσει τους σκληροπυρηνικούς υπουργούς της ευρωζώνης (Γερμανία, Φινλανδία, Αυστρία) ότι ακόμα το μνημόνιο κινείται εντός στόχων.

Όπως διαφαίνεται, η τρόικα είναι αποφασισμένη να πιέσει όλους τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά ταυτοχρόνως θα ξεκαθαρίσει ότι τα μίνι μνημόνια ή οι λεπτομερείς εκθέσεις προόδου (όπως και να ονομαστούν τελικά) έχουν μοναδικό σκοπό την αποφυγή καθυστέρησης των μελλοντικών δόσεων και όχι την παρέμβαση στην πολιτική κατάσταση της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου