Από τη Ναυτεμπορική
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα σε B+ από BB+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings θέτοντας τη χώρα υπό επιτήρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.
Σύμφωνα με την έκθεση η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους είναι αποτέλεσμα του μεγέθους των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην υλοποίηση του προγράμματος δραστικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την αξιοπιστία της και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch ο πολιτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί περαιτέρω, ενώ εκτιμούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες καθυστέρησης της χορήγησης των νέων δανείων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τη νέα υποβάθμιση ο διεθνής οίκος τόνισε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
«Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε CCC καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό» σημειώνει η Fitch.
Η υποβάθμιση εκ μέρους της Fitch ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των οίκων Standard & Poor's στο επίπεδο B και Moody's στο επίπεδο B1.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια: πρώτον, τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παροχή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα, δεύτερον «εθελούσια» αναδιάταξη της διάρκειας του δημόσιου χρέους και τρίτον αναδιάρθρωση του (μη βιώσιμου) χρέους. (Οι αντιδράσεις για την υποβάθμιση, εδώ).
Η έκθεση της Goldman Sachs
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια:
1. Τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παροχή πρόσθετων δανείων στην Ελλάδα
Αυτή είναι η οδός που «δείχνει» η ΕΚΤ, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να δρομολογήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 60 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των ομολόγων της και επιπλέον 10-15 δισ. ευρώ για την κάλυψη της «τρύπας» στη χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εισπράξει 20 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις την επόμενη διετία.
2. «Εθελούσια» αναδιάταξη της διάρκειας του δημόσιου χρέους
Με την επιμήκυνση της διάρκειας ενός σημαντικού μέρους των ομολόγων που λήγουν τα έτη 2012-15, θα απελευθερωθούν πόροι από το υφιστάμενο πρόγραμμα και θα διατεθούν σε άλλους σκοπούς, όπως στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών. Η πρόσκληση σε αυτή την περίπτωση θα είναι η αναδιάταξη να είναι «οικειοθελής» και να μην οδηγήσει σε πτώχευση.
3. Αναδιάρθρωση του (μη βιώσιμου) χρέους
Στην (απίθανη κατά τη γνώμη της GS) περίπτωση που στην έκθεση της 30ής Μαΐου το ΔΝΤ χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο», το ταμείο δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Έτσι εξηγείται ίσως η έμφαση που έχει δοθεί τελευταία στην επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.
Παρότι οι απόψεις διίστανται σχετικά με το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, εάν γινόταν ένα κούρεμα της τάξης του 60% (που ισχύει σήμερα στην αγορά) οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κατέγραφαν ζημιές 41 δισ. ευρώ: 25 δισ. οι ελληνικές, 3,8 δισ. οι γαλλικές, 7,5 δισ. οι γερμανικές κ.ο.κ.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης η Goldman Sachs επισημαίνει ότι ζωτικής σημασίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Επειδή, όμως, δύσκολα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα εγκρίνουν τη χορήγηση νέων δανείων, είναι απαραίτητη η επιμήκυνση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων ώστε να εξοικονομηθούν κάποιοι πόροι.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός "κουρέματος" σε αυτή τη φάση, με την Ελλάδα να παρουσιάζει έλλειμμα ταμιακών ροών, θα είχε μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος» αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον η παγκόσμια επενδυτική τράπεζα επισημαίνει τον σημαντικό κίνδυνο της εξάπλωσης του κινδύνου χρεοκοπίας στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Παρότι είναι μικρή η πιθανότητα οι κλυδωνισμοί στην Ελλάδα να ταρακουνήσουν μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η ισπανική, σε περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις προς την Ισπανία οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διάσωσης δεν θα επαρκούσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου