Τι θέλουν και με τι απειλούν οι αμερικανικές τράπεζες την Ελλάδα
Από topontiki.gr
Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Μήνιν άειδε θεά Πηληϊάδεω 'Αχιλήος
ουλομένην, ή μυρί' 'Αχαιοίς άλγε' έθηκε,
πολλάς δ' ιφθίμους ψυχάς ''Αϊδι προΐαψεν
ηρώων, αυτούς δέ ελώρια τεύχε κύνεσσιν
οιωνοίσί τε πάσι, Διός δ' ετελείετο βουλή,
εξ ού δή τά πρώτα διαστήτην ερίσαντε
'Ατρεΐδης τε άναξ ανδρών καί δίος 'Αχιλλεύς.
Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Α
Εβδομάδα θρίλερ περιμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αναμένει την εκδήλωση της αρχαιοελληνικής «μήνιος», όχι από τους Αχαιούς όπως στην ομηρική εποποιία, αλλά από τους Αμερικανούς.
Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες είναι τσαντισμένες (pissed off, όπως λένε οι ίδιοι) που αποκλείστηκαν από τις θέσεις συμβούλων που προσφέρθηκαν στο πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων από το ελληνικό δημόσιο. Και τώρα ποντάρουν στο να πάρουν τις μεγάλες «δουλειές» της αναδιάρθρωσης μέσω αναδιάταξης ή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
Και δυστυχώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν για να τις πάρουν είναι η κατακρήμνιση του χρηματιστηρίου. Τα συμφέροντα είναι πολλά και τα hedge funds ομιλούν ανοικτά για υποχώρηση στις 1.100 μονάδες. Δηλαδή για άτακτη πτώση περίπου κατά 20% ακόμα.
Οι αμερικανικές τράπεζες δεν είναι δεμένες με δάνεια και ομόλογα προς τις ελληνικές όπως συμβαίνει με την Ευρώπη. Είναι συνδεδεμένες, αλλά με τη χρηματιστηριακή τους απόδοση. Και την περασμένη Πέμπτη, μετά τον αποκλεισμό τους από τις δουλειές των ΔΕΚΟ (πλην της Citi), έδειξαν τις προθέσεις τους.
Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan και Bank of America Merrill Lynch ήταν υπερδραστήριες στις συναλλαγές για τις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες ανέβασαν με χαρακτηριστική ευκολία.
Όμως, μετά τις ανακοινώσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (από τις οποίες απουσίαζαν), εκμεταλλευόμενες τις φήμες για την υλοποίηση του μνημονίου, οι ελληνικές τράπεζες, αίφνης, έχασαν τα πρώτα τους κέρδη και βρέθηκαν με χοντρές απώλειες. Μέχρι την Παρασκευή, η Εθνική είχε βρεθεί στα 4,67, η Alpha στα 3,88, η Eurobank στα 3,22 και η Πειραιώς στο όριο του ενός ευρώ...
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι, αν οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες πιστέψουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από την Ελλάδα, θα την αφήσουν να διαλυθεί. Και εκτιμούν τις κινήσεις στο τέλος της εβδομάδας ως ενδεικτικές...
Άλλωστε, εδώ και μια εβδομάδα, υπάρχουν πληροφορίες που φέρουν τα δραστήρια κερδοσκοπικά hedge funds του Λονδίνου να ποντάρουν σε πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου στο επίπεδο των 1.200 μονάδων. Πρόκειται για τους ίδιους «παίκτες» που κερδοσκόπησαν άγρια με τα spreads και τα CDS της χώρας. Και τα κατάφεραν. Γι' αυτούς άλλωστε οι αποδόσεις μετρούνται σε εκατομμύρια και οι συναισθηματισμοί απλά δεν υπάρχουν.
Η επίτευξη του στόχου τους εξαρτάται από τις αμερικανικές τράπεζες, και αυτές έχουν ήδη στείλει το μήνυμα. Με τον αποκλεισμό τους από τις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να θεωρούνται ήδη θυμωμένες.
Τι τους μένει για μπίζνες; Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λόγω της τεχνικής τους κατάρτισης. Από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως έχει γράψει και το «Π», οι Αμερικανοί επαναπροσεγγίστηκαν από την κυβέρνηση για να μελετήσουν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Θέλουν όμως τη δουλειά ή μπορούν να περιμένουν υπερκέρδη από μία χρεοκοπία της Ελλάδας, στην οποία έχουν ήδη ποντάρει;
Η απάντηση δεν είναι γνωστή και η νευρικότητα των Αμερικανών στο ΧΑ δείχνει ότι ακόμη δεν είναι βέβαιοι. Αν όμως πιστέψουν ότι δεν θα κερδίσουν κάτι από την Ελλάδα, τότε θα ξεπουλήσουν τις τράπεζες οδηγώντας στην άβυσσο το Χρηματιστήριο. Δηλαδή σε μία κατάσταση όπου τα 3,5 ευρώ θα είναι η τιμή μετοχής της ΕΤΕ, ενώ η Alpha και η Eurobank θα βρίσκονται στα 2, με τις υπόλοιπες να παίζουν για τα... penny stocks. Καθιστώντας τες απλά περιπτεράκια για εξαγορά, με τους μετόχους και τις διοικήσεις τους να μετρούν απώλειες και λάθη στρατηγικής...
Η συνέχεια επί της οθόνης του υπολογιστή σας από σήμερα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου