Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα που «ξεπερνούν κάθε φαντασία» ζητούν οι Βρυξέλλες


Από την Αυγή

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Εντείνονται, αντί να κοπάσουν, καθώς περνούν οι μέρες, οι ενδοκοινοτικές διαφωνίες σχετικά με τη μέθοδο που θα πρέπει να υιοθετηθεί για τη νέα διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο νέος όρος, όμως, τον οποίο χρησιμοποίησε πρώτος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να «ξορκίσει» τον φόβο της Γαλλίας, κυρίως, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που ούτε ν' ακούσουν θέλουν για «αναδιάρθρωση» – όπως είναι και οι δύο φορτωμένες με ελληνικά ομόλογα δεκάδων δισ. ευρώ – είναι «μια ήπια μορφή αναδιάταξης» (reprofilage) του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, καθώς κι ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «που ξεπερνά κάθε φαντασία».


Όπως εξήγησε χθες ο κ. Γιούνκερ σε ομιλία του στα εγκαίνια της δεξαμενής σκέψης «Κέντρο για τη Μελλοντική Διακυβέρνηση» (Government of the Future Centre), διαφωνεί «με όσους βάζουν την Ελλάδα στο ίδιο καλάθι με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και πως το κεντρικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της».


«Η Ελλάδα δεν σέβεται απολύτως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της, το οποίο εγκρίναμε πέρυσι με αντάλλαγμα τη χορήγηση βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόσθετα διορθωτικά μέτρα σχετικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται αντί να μειώνεται», εξήγησε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Στη συνέχεια σκλήρυνε ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο της τοποθέτησής του λέγοντας πως η Ελλάδα οφείλει να πάρει «εξαιρετικά μεγάλου εύρους μέτρα» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδύναμης ανάπτυξής της και να πραγματοποιήσει ιδιωτικοποιήσεις «που ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμη και την ελληνική φαντασία».

Το χρέος που εμφανίζει είναι «με κατηγορηματικό τρόπο μη βιώσιμο στην παρούσα κατάσταση» υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ διαψεύδοντας έτσι έμμεσα και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, που υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος «είναι βιώσιμο».

Σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΚΤ, την οποία εκφράζει ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, μια – ακόμη και ήπια – αναδιάρθρωση θα προκαλούσε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος αυτής της χώρας, ενώ παράλληλα θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη κατάσταση το σύνολο της Ευρωζώνης κάνοντας εξαιρετικά δαπανηρό τον δανεισμό των τραπεζών και στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Κι ακόμη μια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, έστω και ήπιας μορφής, θα ερμηνευόταν από τις αγορές ως ομολογία αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που θα επηρέαζε άμεσα και αρνητικά την αξιοπιστία των προγραμμάτων στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Αυτό το τρομερό διαπραγματευτικό όπλο του φόβου απέναντι σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές η ΕΚΤ προσπαθεί να επιβάλει στις χώρες της Ευρωζώνης το δικό της σενάριο για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει τη χορήγηση νέων δανείων 50-60 δισ. ευρώ για τη βέβαιη κάλυψη των αναγκών της από τις αρχές του 2012 και ίσως, αν τα καταφέρει, το πρώτο εξάμηνο του 2013, μέχρι να ενταχθεί η χώρα (από τον Ιούλιο του 2013) στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα χρηματοδοτεί τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Ελλάδα θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει με μεγάλη αυστηρότητα τα παλαιά και τα νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν και θα προχωρήσει σε άνευ προηγουμένου μαζικές ιδιωτικοποιήσεις.

Αντιθέτως, την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υποστηρίζει η Γερμανία, αναδιάρθρωση στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, Hedge Funds κ.λπ.), όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Η διάθεση επίδειξης αλληλεγγύης της Γερμανίας προς την Ελλάδα εξηγείται, έλεγαν κοινοτικές πηγές, από τη διαπίστωση ότι η Γερμανία, που αρχικά κατείχε ελληνικά ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, κατάφερε να ξεφορτωθεί τα 41 δισ. ευρώ από αυτά και τώρα, με ένα, ανύπαρκτο για το μέγεθος της οικονομίας της, ελληνικό «βάρος» 9 μόλις δισ. ευρώ, θέλει να παίξει το δικό της πολιτικό παιχνίδι με την Ελλάδα εξαγοράζοντας, με τη συναίνεση της κυβέρνησης Παπανδρέου, σε προνομιακές τιμές τις δημόσιες επιχειρήσεις - φιλέτα της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου