Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Η μη καταβολή της πέμπτης δόσης, η Ελλάδα και η Ευρώπη


Από το XrimaNews 

Του Πάνου Παναγιώτου

Το τελευταίο διάστημα ζούμε ένα θρίλερ όσον αφορά την εκταμίευση ή όχι της πέμπτης δόσης από το πακέτο στήριξης. Όπως σωστά είπε ο κ. Πακακωνσταντίνου, αν δεν λάβουμε τη δόση και το πρόγραμμα στήριξης παγώσει, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί στην πτώχευση, το τραπεζικό της σύστημα θα υποστεί ένα πολύ μεγάλο σοκ με τεράστιες βλάβες.


Από την άλλη πλευρά, όμως, αν δεν καταβληθεί η πέμπτη δόση, τότε η τρόικα θα έχει, σχεδόν, εξασφαλίσει ότι:

Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικού χρέους ύψους 150 δισ. ευρώ, περίπου, θα χάσουν τα κεφάλαιά τους και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν αυτήν την απώλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή τραπεζικό κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτοχος ελληνικών κρατικών ομολόγων ύψους, περίπου, 40 δισ. ευρώ, θα πρέπει να τα θεωρήσει χαμένα και να μετατραπεί επισήμως σε προβληματική τράπεζα.

Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεχάσουν τα χρήματα που έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, καθώς θα είναι αδύνατο γι' αυτήν να τα αποπληρώσει, εκτός και αν είναι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποφασισμένα να κινηθούν νομικά εναντίον της Ελλάδας σε μία διαμάχη που μπορεί να κρατήσει δεκαετίες.

Οι διεθνείς τράπεζες, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, που έχουν ασφαλίσει ελληνικό χρέος ύψους 70 δισ. δολαρίων, θα πρέπει να πληρώσουν τους κατόχους των ασφαλίστρων, ενώ, αν η «μόλυνση» της πτώχευσης μεταφερθεί και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το ύψος των ασφαλίστρων που θα πρέπει να καταβληθούν θα είναι αρκετό για να προκαλέσει μία νέα κρίση.

Η ελληνική πτώχευση θα προκαλέσει, πιθανότατα, απογείωση των επιτοκίων δανεισμού στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας, οδηγώντας την ευρωπαϊκή κρίση σε μία νέα διάσταση.

Οι Μέρκελ, Σαρκοζί και όσοι πολιτικοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας για το ελληνικό πακέτο στήριξης θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να ξεχάσουν τις πολιτικές τους καριέρες, καθώς θα κατηγορηθούν τόσο για την παταγώδη αποτυχία των πολιτικών τους αποφάσεων όσο και για το ότι «πέταξαν» δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων φορολογούμενων σε μία «χαμένη υπόθεση».

Η εμπιστοσύνη στα προγράμματα στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα εξανεμιστεί, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πτώχευσης των δύο αυτών χωρών να απογειωθεί.

Η εμπιστοσύνη στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. θα καταρρακωθεί και η κοινωνική κατακραυγή θα αυξηθεί κατακόρυφα κάνοντας δύσκολη την υλοποίηση προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης ακόμη και σε χώρες εκτός Ευρώπης, πόσο μάλλον εντός αυτής.

Η λίστα θα μπορούσε να μεγαλώσει κι άλλο, αλλά τα παραπάνω σημεία είναι ενδεικτικά της σημασίας που έχει για την τρόικα η καταβολή της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα (ή της πρώτης ενός νέου μνημονίου).

Αν, λοιπόν, η τρόικα είναι έτοιμη να αποδεχτεί όλους τους παραπάνω κινδύνους και να αναλάβει την ευθύνη των συνεπειών που θα έχει η μη καταβολή της πέμπτης δόσης, τότε θα πρέπει και η Ελλάδα να είναι έτοιμη να μην τη λάβει.

Σε μία τέτοια περίπτωση εξ άλλου, μετά τα δημοσιονομικά ρεκόρ που έχει πετύχει τους τελευταίους δώδεκα μήνες, τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που έχει λάβει αλλά και τα νέα μέτρα και προγράμματα που έχει ανακοινώσει, θα νομιμοποιείται να μιλά για μηδενική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για εκ των πραγμάτων ακατανόητα εχθρική στάση της τρόικας απέναντί της και έτσι θα μπορέσει «δικαιωματικά» να σβήσει χρέη ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, αφού πια, παρά τη θέληση και την προσπάθειά της, δεν θα μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Αν και τα πάντα είναι πιθανά και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, φαίνεται σχεδόν σίγουρο πως το ελληνικό δράμα της μη καταβολής της πέμπτης δόσης μπορεί να μετατραπεί σε θρίλερ για την Ευρώπη.

* Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου