Καλά να πάθετε που δεν μας ψηφίσατε στην Γιουροβίζιον
Από topontiki.gr
Γράφει η Κουκίδα
ΟΚ, βαρέσαμε και πολιτική διάλυση, αλλά τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Οι αγορές άρχισαν να ρίχνουν τα βέλη σε Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο και αναπόφευκτα η προσοχή των εταίρων θα γυρίσει προς τα εκεί. Και θα αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη ανοχής προς την Ελλάδα. Εάν μπουν οι χώρες αυτές στο παιχνίδι των αγορών, ο μόνιμος πονοκέφαλος που προκαλεί η Αθήνα θα αντιμετωπίζεται πλέον όχι με ντεπόν, αλλά με «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».
Μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ακόμα και ο ΓΑΠ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κοπάδι. Παρά την τρομο-καταιγίδα και τον βομβαρδισμό πιέσεων με το γνωστό σλόγκαν «ή συμφωνείτε ή πτωχεύουμε», στο υπουργικό λέχθηκαν βαριές κουβέντες και άνοιξαν πολλά στόματα.
Για δικτατορία της χρεοκοπίας μίλησε μεγαλοϋπουργός, για δημοσιονομική κατοχή κάποιος άλλος, για φοροεισπρακτικά μέτρα πανικού και κοντόφθαλμη οικονομική πολιτική μίλησαν άλλοι.
«Ζούμε δραματικές στιγμές» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε – πάλι – υπακοή για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Μπα; Μα δεν την αποφύγαμε; Ο ΓΑΠ δεν ήταν αυτός που μόλις πριν από 10 μέρες έλεγε ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης; Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν αυτός που επιμένει (!) ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα έχουμε ανάπτυξη;
Πέστε μου μια κυβέρνηση παγκοσμίως που κατάφερε να κυβερνήσει με μοναδικό όπλο τον εκφοβισμό (και επειδή ξέρω πως είστε κακοπροαίρετοι, να πω ότι εξαιρούνται τα δικτατορικά καθεστώτα). Οι δανειστές πάντως κατάλαβαν πού πάει η βαλίτσα και πιέζουν για άμεσες αποκρατικοποιήσεις. Ό,τι προλάβουν να πάρουν πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα. Γιατί το νέο πακέτο μέτρων που εμπνεύστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κινείται στην ίδια λογική: φόροι, φόροι, φόροι, μειώσεις και περικοπές για όλους, αλλά κυρίως για τη μεσαία τάξη και κάτω.
Βεβαίως τα 6,4 δισ. ευρώ σε μέτρα περιλαμβάνουν και τη θεϊκή απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% (!!!). Ζήτω ο Σοσιαλισμός.
Την ώρα που η κυβέρνηση έκανε ακόμα ένα brainstorming για το πώς θα μας βγάλει από την κρίση, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα σοφής πολιτικής του: Στα 7,24 δισ. εκτοξεύθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο, έχουμε νέα καθίζηση στα έσοδα κατά 9,1% και αυξημένες οι δαπάνες. Ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που προνοεί το μνημόνιο δηλαδή. Αλλά είπαμε, η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι η ιδανική.
Αφού διαπίστωσε το οικονομικό επιτελείο ότι άμεσα δεν μπορεί να ρουφήξει άλλους φόρους, αποφάσισε να το (ξανα)κάνει έμμεσα. Σου λέει, θα πάει ο ελληνάρας να αγοράσει ψωμί, γάλα, ένα αναψυκτικό, ένα τσιγάρο, δεν θα πάει;;; Ε, θα πληρώσει κάτι τις παραπάνω. Θα του τα πάρω με αυτό τον τρόπο. Αν δεν θέλει να μεγαλοπιάνεται και να το παίζει μάγκας, ας κόψει το τσιγάρο για να κάνει οικονομία.
Με αυτό το φορομπηχτικό πλάνο χάνουμε και την τελευταία ευκαιρία να βγούμε από την ύφεση. Ένα πλάνο άνευρο, πρόχειρο, άπειρο, αντι-αναπτυξιακό και αδικαιολόγητο για μια έμπειρη πλέον κυβέρνηση. Που συνεχίζει με μανία να κυνηγάει τη μείωση των αριθμών για να δείξει ότι πέτυχε. Πέτυχε να αλλάξει την Ελλάδα, όπως είπε και ο ΓΑΠ. Ναι, λέμε εμείς για να μην τους ξυπνήσουμε.
Θαυμάστε τη νέα συνταγή που θα μας ξαναβγάλει από την κρίση (γιατί κάθε χρόνο βγαίνουμε...)
● Φόρος στα τσιγάρα, στα αναψυκτικά, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, τέλος για τα αυθαίρετα και μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό (13%), στον υψηλό (23%) συντελεστή ΦΠΑ. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 1,4 δισ. ευρώ.
● Μείωση των φορολογικών απαλλαγών, αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 770 εκατ. ευρώ. (σ.σ.: μου άρεσε πως συνδύασαν την μείωση των απαλλαγών που είναι για τα χαμηλά στρώματα με τις πισίνες και τα σκάφη...).
● Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ενιαίος κανονισμός για τα επιδόματα υγείας, ειδική εισφορά για τους συνταξιούχους με υψηλές απολαβές που είναι κάτω των 60 ετών. Προβλέπεται επίσης εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ» για τις υψηλές συντάξεις. Το υπουργείο Οικονομικών από τα παραπάνω, σε συνδυασμό με σειρά διασταυρώσεων και των δικαιούχων επιδομάτων, προσδοκά να αντλήσει 800 εκατ. ευρώ.
● Ποσό που φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ ζητείται από την μείωση των συμβασιούχων, την υιοθέτηση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο σε 40 ώρες την εβδομάδα.
● Από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και τη μείωση των επιχορηγήσεων αναμένει 450 εκατ. ευρώ.
● Εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί από την επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο και παρεμφερή μέτρα
● Στα 380 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο στόχος από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής. Προβλέπεται επίσης η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο Δημόσιο τομέα και αύξηση της σχετικής εισφοράς στον ιδιωτικό.
ΥΓ.: Δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αλλά ένα άλλο θεϊκό μέτρο που αξίζει τη προσοχή μας είναι η απόφαση να δοθούν κίνητρα για εθελούσια έξοδο από το δημόσιο υπαλλήλων με πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, γιατί λένε οι brainiacs ότι κοστίζουν παραπάνω στο δημόσιο. Αυτό από πού να το πιάσεις... Καλύτερα να το αφήσουμε ασχολίαστο.
Όσο για τη φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια, την παραοικονομία και το παραεμπόριο, που αντιστοιχεί στο 45% της οικονομίας, το σχέδιο εγκαταλείπεται. Έτσι οι μεγάλοι θα συνεχίζουν ανενόχλητοι και οι μικροί να καλούνται συνεχώς να πληρώνουν τα σπασμένα. Αλλά φευ, πάει ο Πάγκαλος στην Ελβετία για να λάβει ραπόρτο για όσους μετέφεραν τα λεφτουδάκια τους εκεί. Τώρα μπορούμε να κοιμηθούμε όλοι ήσυχοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου