Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Στρος Καν

 

Και τώρα τι κάνουμε;

Από τους Financial Times (via Euro2day)

Η σύλληψη του κ. Ντομινίκ Στρος - Καν ίσως να έχει περιορισμένη άμεση επίπτωση στις λειτουργίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όμως, είναι πιθανόν να υποχρεώσει τα κράτη - μέλη του οργανισμού να αντιμετωπίσουν ευρύτερα ζητήματα όσον αφορά στην ευρωπαϊκή επίδραση στο ταμείο, σε μια περίοδο μάλιστα όπου ετοιμάζεται να διαθέσει κι άλλα τεράστια δάνεια διάσωσης στη δυτική Ευρώπη.

«Βραχυπρόθεσμα, ίσως να μη σημαίνει πολλά για τις συνομιλίες στην ευρωζώνη, καθώς το βάρος πέφτει τώρα στους Ευρωπαίους να καταθέσουν κάποια χρηματοοικονομική πρόταση», δήλωσε ο κ. Σάιμον Τζόνσον, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, που σήμερα εργάζεται στο Massachusetts Institute of Technology. Όμως, πρόσθεσε πως «μπορεί κάλλιστα να ανοίξει το ζήτημα ποιος εποπτεύει το ΔΝΤ».


Ο κ. Στρος - Καν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, με εξαιρετικές πολιτικές διασυνδέσεις, είχε χαρακτηριστεί κάποτε από τον κ. Τζόνσον «Μέτερνιχ με BlackBerry», σε μια αναφορά στον κορυφαίο Ευρωπαίο διπλωμάτη του 19ου αιώνα. Ο κ. Στρος - Καν ενίσχυσε τη βαρύτητα του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της διεθνούς κρίσης αυξάνοντας μαζικά τις πηγές του ταμείου.


Ο κ. Εσβάρ Πρασάντ, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, σημειώνει ότι, αν ο κ. Στρος - Καν παραιτηθεί σύντομα, θα φέρει στην επιφάνεια το ζήτημα της διαχείρισης του ΔΝΤ – του οποίου παραδοσιακά ηγείται Ευρωπαίος – σε σχέση με τον δανεισμό διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

Ο κ. Στρος - Καν πιστεύεται πως σκόπευε να παραιτηθεί τους ερχόμενους μήνες, αλλά ο κ. Τζόνσον σημειώνει ότι πιθανή πρόωρη αποχώρηση θα περιπλέξει κάθε σχέδιο τοποθέτησης Ευρωπαίου επικεφαλής.

«Η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι οι Ευρωπαίοι θα έκαναν άλλη μία από τις έξυπνες κινήσεις τους και θα διόριζαν δικό τους γενικό διευθυντή στον οργανισμό, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, οι οποίοι προτιμούν να κρατήσουν την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τώρα είναι δυσκολότερο για Ευρωπαίους και Αμερικανούς να κρατήσουν τον έλεγχο».

Ο διορισμός νέου Ευρωπαίου επικεφαλής ίσως προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών. Ορισμένοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις επικρίνουν τη γενναιοδωρία των προγραμμάτων διάσωσης του ΔΝΤ και τη συγχρηματοδότηση πιστωτικών προγραμμάτων τα οποία σχεδιάζουν οι Αρχές της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις δύσκολες συνθήκες που επιβάλλονται στον δανεισμό των αναπτυσσόμενων κρατών. Και δεν υπάρχει έλλειψη σε αξιόπιστους δυνητικούς υποψηφίους από τις αναδυόμενες αγορές για τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ένας είναι, ο κ. Κεμάλ Ντερβίς, που ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας οδήγησε τη χώρα μακριά από την εθνική χρεοκοπία, με τη βοήθεια προγράμματος διάσωσης του ΔΝΤ το διάστημα 2000 - 2001, και σήμερα είναι επικεφαλής του think-tank της Ουάσιγκτον Brookings Institution.

Ο κ. Ντερβίς, επίσης, διαθέτει διοικητική πείρα ως πρώην επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ, αν και έχει το μειονέκτημα ότι δύσκολα θα τον υποστηρίξει η τουρκική κυβέρνηση. «Για μένα ο κ. Ντερβίς θα ήταν πολύ καλός υποψήφιος» ανέφερε ο κ. Τζόνσον. Άλλες αξιόπιστες πιθανότητες είναι, κατά τον ίδιο:

● Ο κ. Αγκουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, με θητεία στο ΔΝΤ.

● Ο κ. Στάνλεϊ Φίσερ, πρώην δεύτερος τη τάξει του ταμείου και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ.

● Ο κ. Τρεβόρ Μανουέλ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Αφρικής, που έχει θητεύσει στο ΔΝΤ.

● Ο κ. Μοντέκ Σινγκχ Αχλουβαλία, στέλεχος της ινδικής κυβέρνησης και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος όμως μειονεκτεί λόγω της... προχωρημένης για τα όρια του ΔΝΤ ηλικίας των 67 ετών.

Αν και το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, η πιθανότητα να τεθεί επικεφαλής του ΔΝΤ υποψήφιος από αναπτυσσόμενη χώρα είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή της Ιστορίας. Όπως είπε ο κ. Τζόνσον, «οι αναδυόμενες αγορές περιμένουν πολύ καιρό και ίσως νιώσουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου