Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ποιος παίρνει τα δισεκατομμύρια που κατάσχονται από δικτάτορες;


Από το XrimaNews

Μυστικές οικονομικές συμφωνίες της Δύσης με δικτάτορες, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία υποτίθεται ότι κατάσχονται όταν οι πράξεις τους κρίνονται παράνομες, είναι πιθανόν να δικαιολογούν τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτει μεγάλο χρηματοοικονομικό site του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις όπως αυτές του Αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ και του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, η διεθνής κοινότητα έχει ανακοινώσει πως προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 140 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.


Ωστόσο, από αυτά, μόλις τα 6,99 δισ. αποδείχτηκε προς πράγματι κατασχέθηκαν και τα υπόλοιπα παρέμειναν στους δικτάτορες, κάτω από άκρα μυστικότητα, κρυφά από την κοινή γνώμη, που μένει με την εντύπωση της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων.

Μία εξήγηση είναι πως η Δύση προβαίνει σε μυστικές συμφωνίες με τους δικτάτορες πριν από την παραίτησή τους, όπου αυτοί υπόσχονται να κρατήσουν επτασφράγιστα μυστικά τα όσα γνωρίζουν από τη συνεργασία τους μαζί τους επί σειρά ετών και ως αντάλλαγμα κρατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μία άλλη εξήγηση είναι πως οι δικτάτορες δωρίζουν τμήμα της περιουσίας τους στα κατάλληλα άτομα ώστε να κρατήσουν το υπόλοιπο.

Ό,τι και αν ισχύει δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός της εξαφάνισης 3,7 δισ. δολαρίων από τα 6,99 που έχουν κατασχεθεί από δικτάτορες, καθώς, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, μόλις 3,3 δισ. έχουν επιστραφεί στους λαούς των κρατών τους.

Κανείς δε γνωρίζει ποιος πήρε τα υπόλοιπα 3,7 δισ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου