Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Παράταση Μνημονίου έως τέσσερα χρόνια


Από το Euro2day

● Η ατζέντα της άτυπης συνάντησης στο Λουξεμβούργο

● Αναζητείται φόρμουλα για την αναχρηματοδότηση ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το τέλος του 2012

● Οι προτάσεις, το ορόσημο της 16ης Μαΐου και τα σκληρά μέτρα


Φόρμουλα για επέκταση του Μνημονίου ως και τέσσερα χρόνια, με ταυτόχρονη κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για τη διετία 2011-12, αναζητά πλέον επίσημα η Ευρωζώνη, μετά και τις δηλώσεις που ακολούθησαν τη διαπραγμάτευση - «θρίλερ», που διενεργήθηκε κατά την άτυπη συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.


«Νομίζουμε ότι η Ελλάδα όντως χρειάζεται πρόγραμμα περαιτέρω προσαρμογής» δήλωσε, μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητηθεί «λεπτομερώς» στην επίσημη σύνοδο των υπουργών οικονομικών του Eurogroup.

Η δήλωση Γιούνκερ αποτελεί την πρώτη επίσημη πιστοποίηση της αποτυχίας της Ελλάδας να ακολουθήσει, έστω, τους στόχους του Μνημονίου και σηματοδοτεί, κατ' επέκταση, και τυπικά, την έναρξη διαπραγματεύσεων για επικαιροποίηση του Μνημονίου και επέκταση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ.

Άλλωστε ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η χθεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, των χωρών δηλαδή της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στους G20, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και ο Έλληνας ομόλογός τους κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αποσκοπούσε στην διαμόρφωση πρότασης ή προτάσεων που θα τεθούν υπό συζήτηση στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι «ισχυροί» της Ευρώπης ομολόγησαν την ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά 2 έως 4 χρόνια, δεν επήλθε όμως ομοφωνία ως προς το «καυτό» θέμα της κάλυψης των δανειακών μας αναγκών κατά τη διετία 2011-12 ή μόνο για το 2012.

Κύκλοι πάντως του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν ότι υπήρξε συζήτηση κατά τη διάρκεια της άτυπης σύσκεψης περί συνολικής επιμήκυνσης του πακέτου των 110 δισ.

Μια από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι (σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κ. Σόιμπλε) αφορά την εθελοντική επιμήκυνση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν αυτό το διάστημα ή, στη χειρότερη, μόνο το 2012, ώστε να μην χρειαστεί να παρέμβει ο Προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης ή να υπάρξει επέκταση της χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πρόταση προβλέπει να χορηγήσουν οι ομολογιούχοι στην Ελλάδα περίοδο χάριτος για δύο χρόνια με αντάλλαγμα υψηλότερο επιτόκιο.

Στον αντίποδα η Ιταλία αντιπρότεινε αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, με ενεργό ανάμειξη του Προσωρινού Μηχανισμού, θέση που είναι περισσότερο κοντά στις ελληνικές διεκδικήσεις.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν και η χρήση κεφαλαίων που θα αντληθούν από αποκρατικοποιήσεις και δανεισμό με ενέχυρο τη δημόσια περιουσία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που λήγει το 2012.

Ευρωζώνη και Ελλάδα καλούνται να συμφωνήσουν την επέκταση του Μνημονίου και της ομπρέλας κάλυψης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, υπό σφικτό χρονοδιάγραμμα καθώς οι αποκλίσεις του περσινού και του φετινού προϋπολογισμού είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νέο γύρο υποβαθμίσεων (εκκρεμεί η σπάθη της υποβάθμισης και από τη Fitch) και σε περαιτέρω περιορισμό της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Επιχείρημα που χρησιμοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου στην άτυπη σύσκεψη.


Σκληρά μέτρα τριμήνου ζητά ως αντάλλαγμα η Ευρώπη

Το σίγουρο είναι ότι όποια φόρμουλα και αν αποφασιστεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας θα συνοδευτεί από σκληρά μέτρα που θα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισχυροί της Ευρώπης απαίτησαν ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα μέτρων περικοπής δημόσιων δαπανών και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

«Θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να κάνουμε όλα όσα καθυστερούν εδώ και μήνες» αναφέρει κυβερνητική πηγή σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν έργα και όχι λόγια ήδη από τον Ιούνιο με περιορισμό του κράτους και όπου προκύπτει (βάσει του συντάγματος) και των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι για τη ΔΕΗ θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, καθώς και όσα ανέφερε για συντεχνιακά φέουδα θεωρείται από τον ίδια πηγή πρόβα τζενεράλε για το νέο πρόσωπο που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση, εφόσον η Ευρωζώνη μας παραχωρήσει την τελευταία ευκαιρία διάσωσης, με την επέκταση του Μνημονίου και της «ομπρέλας» κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας.

Ταυτόχρονα, ρεαλιστικότεροι θα είναι μετά τον Μάιο και οι έλεγχοι που θα πραγματοποιεί η Τρόικα, καθώς Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι τα περιθώρια ανοχής σε καθυστερήσεις και ημίμετρα έχουν τελειώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου