Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

«Το κράτος μεταβιβάζει τα ελλείμματά του στους δήμους»


Από το Fimotro

Τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που μεταβιβάζονται στους δήμους, απαντά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη πρόγραμμα εξυγίανσης για τους... υπερχρεωμένους δήμους του «Καλλικράτη».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει επίσης ότι το κεντρικό κράτος μέσω των περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Φόρους και στη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ανακοίνωση αναφέρει:


«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών οι δήμοι χρωστούν σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες 1,891 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα παρακρατηθέντα ποσά των δήμων από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με τον νόμο, ανέρχονται σε 1,711 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών παρακρατήσεων. Σε περίπτωση που υπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι τα παρακρατηθέντα από τους ΟΤΑ υπερβαίνουν τον συνολικό δανεισμό τους.

1. Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους ανέρχονται σε 1,270 δισ. ευρώ. Μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση δηλαδή που το κεντρικό κράτος τηρούσε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη, αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών.

Είναι φανερό ότι το κεντρικό κράτος, μέσω των περικοπών στους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χρωστάει "τα μαλλιοκέφαλά της". Το σύνολο των δανείων και των μακροπρόθεσμων, ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των 325 δήμων ανέρχεται στο 1/3 του χρέους μίας μόνο ΔΕΚΟ. Το οικονομικό αποτέλεσμα των δήμων δεν έχει καμία σχέση με ΔΕΚΟ ή νοσοκομεία.

3. Το ελληνικό κράτος παραμένει το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης. Ο δείκτης, που παρέθεσε ο κ. υπουργός, "Συνολικές Δαπάνες της ΤΑ / ΑΕΠ", είναι ένας δείκτης που μετράει διεθνώς τη συγκέντρωση ή την αποκέντρωση ενός κράτους. Η χώρα μας δεν καταλαμβάνει απλώς τις τελευταίες θέσεις στον σχετικό πίνακα, αλλά με τις παρακρατήσεις που παρατηρούνται τελευταία και την ύφεση, η οικονομική θέση της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχώς επιδεινώνεται.

4. Για όλα τα κακά του ελληνικού δημοσίου και κυρίως για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος δεν είναι υπεύθυνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν οι ελληνικοί ΟΤΑ έχουν τον μικρότερο δανεισμό σε όλη την Ευρώπη και η σχέση τους με το δημοσιονομικό χρέος της χώρας είναι 0,7% είναι φανερό ότι οποιαδήποτε πλέον συνέχεια σε σχετικές συζητήσεις είναι εκ του πονηρού.

5. Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι μπαταχτσήδες. Από τους 325 δήμους μόνο 24 θεωρήθηκαν ως "κόκκινοι". Είναι σίγουρο ότι μετά τη μελέτη των ορκωτών ελεγκτών στα οικονομικά τους από αυτούς τους 24 δήμους θα αποδειχθεί ότι πολλοί δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα.

6. Όλοι οι δήμοι, που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου, δεν είναι προβληματικοί. Στους σχετικούς πίνακες έχουν ενταχθεί δήμοι με μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης του χρέους τους με ίδιους πόρους, δήμοι που το χρέος τους ανήκει σε επενδυτικά προγράμματα που εξυπηρετούνται κ.λπ. Για τον λόγο αυτό το ποιος δήμος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης και με ποιους όρους, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα βαθιάς και ενδελεχούς μελέτης σε κάθε δήμο ξεχωριστά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου