Από το Media Industry
Μεγάλη έκπληξη, αλλά και ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνει αποφάσεις το ΕΣΡ, προκάλεσε η απόφαση της αρχής την περασμένη Τρίτη να επιβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ στο «Ράδιο Αρβύλα». Η λειτουργία της αρχής απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε σατιρικές εκπομπές ελέγχεται, την ίδια ώρα που η σύνθεση του συμβουλίου αμφισβητείται για τη νομιμότητά της από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η σύνθεσή του, τουλάχιστον για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2006 έως και τον Φεβρουάριο του 2008, με απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ, δεν θεωρείται νόμιμη, οπότε στον αέρα είναι μια σειρά από αποφάσεις. Αλλά ακόμη και τώρα πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί στις προσφυγές που καταθέτουν στο ΣτΕ θεωρούν πως η θητεία τριών μελών του συμβουλίου έχει λήξει.
Η δε λειτουργία του όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στα ζητήματα που αφορούν την πολιτική εξουσία, είναι μάλλον αρνητική φτάνοντας στο σημείο, θυμίζουμε, να αποφασίσει έως και το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού Best για όσα είχε πει στον αέρα ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση καθώς προστατεύει την «ελευθερία σάτιρας» στη «σύσταση για την ελευθερία πολιτικής συζήτησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης»:
«Το χιουμοριστικό και σατιρικό ύφος, όπως προστατεύεται από το Άρθρο 10 της Σύμβασης, επιτρέπει έναν μεγαλύτερο βαθμό υπερβολής αλλά και πρόκλησης, στον βαθμό που το κοινό δεν πλανάται ως προς τα γεγονότα» είναι η θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πιο αποστασιοποιημένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε πως «η σάτιρα είναι ωφέλιμη» προσθέτοντας πως «πολλές φορές η σάτιρα ξεφεύγει, αλλά ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με ευρύτητα πνεύματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου