Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Καυτά σημεία στην ατζέντα της τρόικας


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Με το μότο ότι διανύουμε την κρισιμότερη περίοδο στη μετά το μνημόνιο εποχή και πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να πάρει μπρος το ελληνικό πρόγραμμα θα καταφθάσουν στη χώρα μας οι ελεγκτές της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επικεντρωθούν στη συγκέντρωση στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στα κρυφά χρέη, στα ελληνικά στρες τεστ των τραπεζών και στους μηχανισμούς είσπραξης εσόδων, ενώ οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της πολιτικής πίεσης και συναίνεσης, ώστε να τρέξει το πρόγραμμα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.


Οι τελευταίες πληροφορίες από το στρατόπεδο της τρόικας αναφέρουν ότι οι επιτελείς της έχουν πλέον πειστεί πως ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός δεν οφείλεται μόνο στη βαθύτερη ύφεση, όπως λέγεται επισήμως, αλλά και στην έλλειψη σοβαρού και λεπτομερούς πολιτικού σχεδιασμού, που δεν επιτρέπει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Και παρά τις πολιτικές δηλώσεις στήριξης και εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό έργο, αξιωματούχοι τόσο της Κομισιόν όσο και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αλλά και την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι οι υποσχέσεις δεν μεταφράζονται σε έργα, καθώς τα νομοσχέδια πέφτουν βροχή πριν από κάθε αξιολόγηση, αλλά μένουν στα χαρτιά.

Με στόχους την αλλαγή κατεύθυνσης και προσήλωσης στις περικοπές δαπανών, την πιο ρεαλιστική εκτίμηση των στόχων για τα έσοδα, που ευθύνεται για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2010, και την πίεση για λεπτομερές σχέδιο αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι αξιωματούχοι της τρόικας έρχονται για τα εξής:

1. Να ζητήσουν την πλήρη και άμεση εφαρμογή της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα κατά 30%, που ήταν και το βασικό σχέδιο, ακόμα και αν χρειαστούν απολύσεις μέσω κατάργησης θέσεων εργασίας, τις οποίες επιτρέπει το Σύνταγμα.

2. Πιο ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα των οποίων εκτιμώνται πλέον γύρω στα 17 δισ. ευρώ από 50 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η πολιτική κατάσταση, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τη σεναριολογία για αναδιάρθρωση του χρέους, κρατά τους μεγάλους ξένους επενδυτές εκτός Ελλάδος.

3. Η κατάρτιση των επιπρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του 2010 και του 2011 να γίνει με γνώμονα την πρόβλεψη για 3% ύφεση φέτος και όχι με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, που εξακολουθούν να θεωρούνται υπεραισιόδοξες.

4. Η πορεία προς την ανάκαμψη πρέπει να συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις και όχι από μέτρα one off, όπως η περαίωση και η ρύθμιση των ημιυπαίθριων, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

5. Η επιστροφή φόρου που δεν έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις πρέπει να δοθεί ώστε να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά. Η τρόικα δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της για τη... μέθοδο αυτή, η οποία θεωρείται λογιστικό τρικ.

6. Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να λύσει το πρόβλημα της λευκής απεργίας που παρατηρείται στις εφορίες, με αποτέλεσμα να παραλύει όλος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

7. Το πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής και διαφθοράς πρέπει να είναι υλοποιήσιμο με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτες ομάδες ελέγχων.

8. Πρέπει να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ ώστε να δίνονται δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

9. Είναι αναγκαίο να προχωρήσει τάχιστα η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.

10. Πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή του δημόσιου τομέα, ώστε να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση δαπανών.

Επί τάπητος, βεβαίως, θα τεθεί η εξειδίκευση του δημοσιονομικού σχεδίου 2012 - 2014, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εurogroup στις 16 Μαΐου. Οι αξιωματούχοι της τρόικας παραδέχονται ότι για να λειτουργήσει το πλάνο χρειάζεται να υπάρχει σύμπνοια της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση και στήριξη από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούν, επίσης, ότι πολλές φορές το μνημόνιο έχει γίνει αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων εντός του υπουργικού σχήματος, γεγονός που δημιουργεί de facto υπονόμευσή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου