Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Γερμανικό σχέδιο για «PSI 3» με κούρεμα 75%


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η καγκελαρία ουδέποτε έκρυψε τις διαθέσεις της για «γενναίο» κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα ξεπερνά το 70%, αλλά βεβαίως θα συνοδεύεται από σκληρότατους όρους παραμονής μας στο ευρώ, οι οποίοι θα δείχνουν το ουσιαστικό πάγωμα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Οι μελέτες που παρουσίασε η Κομισιόν στο Εurogroup του Νοεμβρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα δεν είχαν πείσει ούτε τη Γερμανία ούτε το ΔΝΤ. Όμως, η κρισιμότητα της κατάστασης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και γενικά το ρευστό κλίμα στις αγορές επέβαλαν το κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού γρήγορα.


Παρ' όλα αυτά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, από τον Σεπτέμβριο του 2011, επεξεργαζόταν σχέδιο για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και με δεδομένη την αποτυχία (για ακόμα μία φορά) της τρόικας να προβλέψει την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας το σχέδιο αυτό ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Euro2day η Γερμανία θεωρεί ότι ο κύκλος της αναταραχής με πρώτη εστία την Ελλάδα θα ξανανοίξει οσονούπω όταν θα απορριφθούν και επισήμως οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011 (γίνονται προσπάθειες να μην κλείσει στο 10%), η ύφεση για το 2011 και το 2012 και βέβαια ο στόχος για το χρέος.

Επίσης θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, το οποίο έχει μεν αποφασιστεί, πρέπει όμως να αναπροσαρμοστεί, χρειάζεται να γίνουν με βάση ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη γραμμή του PSI 3 κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κοινή γραμμή έγινε αισθητή από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου και προκάλεσε αμηχανία στην Κομισιόν και στην ομάδα των μετριοπαθών φωνών εντός της ευρωζώνης.

Η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων στελεχών του ΔΝΤ μέσω της WSJ, ότι πλέον το κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι αρκετό με βάση τα παρόντα δημοσιονομικά στοιχεία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Έρχεται τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γίνεται στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, που μέσα σε λίγες μόνο ώρες διέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες είναι σε καλό σημείο, αυτοδιαψεύστηκε όμως από το βήμα της Βουλής λίγο αργότερα λέγοντας ότι υπάρχουν κωλύματα που δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Δεν είναι επίσης τυχαία η αναφορά Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Euro2day ότι «υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που βλέπουν θετικά ένα PSI 3».

Αυτό προκαλεί απορίες όχι μόνο γιατί επισήμως η κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το PSI μέσα στον Φεβρουάριο αλλά και γιατί ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε είδε θετικά το κούρεμα του 50%, πόσο μάλλον κούρεμα άνω του 70%, που εμπεριέχει και την πιθανότητα να μην είναι εθελοντικό.

Χρήζει δηλαδή διερεύνησης εάν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης και εάν συγκεκριμένα ξένα κέντρα εξουσίας λαμβάνουν διαφορετικές διαβεβαιώσεις από στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.


1 σχόλιο:

  1. Ας αφήσουμαι της .... ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΕΣ κ. τα ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣΤΙΚΑ !! Ας πούμαι τα ΣΥΚΑ, ΣΥΚΑ και την ΣΚΑΦΗ, ΣΚΑΦΗ !! Σιγά μην μας ενδοιαφέρουν οι ... άποροι κ. άστεγοι !! ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ!! ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 11/11/11, ΝΑΙ ή ΟΥ;; ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΑΙ, ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΑΙ ΤΟ ΝΟΘΡΟ ΚΑΙ ΒΟΘΡΟΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!! ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΥΡΙΟ!! ΞΑΝΑ: ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 11/11/11 ΝΑΙ ή ΟΥ ;;; ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΜΕ ΦΟΒΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ !! ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή