Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

«Η Ευρώπη βαδίζει πάλι προς την ύφεση»


Από τη Ναυτεμπορική

Επιδείνωση του οικονομικού τοπίου για την Ευρώπη προμηνύουν οι οικονομικοί δείκτες του τελευταίου μήνα, όπως αναφέρει η Standard & Poor’s σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ για την ευρωζώνη τον Οκτώβριο υποχώρησε στις 47,2 μονάδες από 49,9 τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2009.

Την ίδια στιγμή, οι νέες παραγγελίες στην ευρωζώνη μειώθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ οι παραγγελίες για εξαγωγές παρουσίασαν κάμψη για πέμπτο συνεχή μήνα. Η συρρίκνωση επεκτάθηκε και στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον αντίστοιχο δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.


«Η επικείμενη ύφεση της Ευρώπης πλήττει πρώτα την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ενώ τα οικονομικά προβλήματα εξαπλώνονται τώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης, στην Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου για την Ευρώπη Jean - Michel Six.


Η S&P σημείωσε ότι έχει ήδη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία στο 0,8% από 1%, στο 0,5% από 0,8% και στο 0,1% από 0,2% αντίστοιχα.

«Αναμένουμε πλέον μια ήπια ύφεση για την ευρωζώνη στο πρώτο εξάμηνο του 2012, προτού υπάρξει μέτρια ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους», πρόσθεσε ο Six.

«Τονίζουμε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη πολύ σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι (για την ανάπτυξη). Εκτιμούμε ότι το βασικό μας σενάριο για ήπια ύφεση παρουσιάζει πιθανότητες 60%, ενώ οι πιθανότητες για βαθύτερη ύφεση αγγίζουν το 40%».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου