Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πολ Κρούγκμαν: Το ευρώ ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία


Από τη Ναυτεμπορική

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σημειώνοντας πως είναι μια πρόταση που κινείται προς την κατεύθυνση ισχυροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμά ακόμη πως το ενιαίο νόμισμα ήταν, από τη γέννησή του, «καταδικασμένο σε αποτυχία». Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της New York Times ο Κρούγκμαν σημειώνει ότι:


«Η Ευρώπη δεν είναι δημοσιονομικά ενοποιημένη. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αναλαμβάνουν αυτομάτως μέρος της ευθύνης για τις ελληνικές συντάξεις ή για την οικονομική στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών (όπως συμβαίνει μεταξύ των πολιτειών στις ΗΠΑ). Κι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης σε αναζήτηση εργασίας, στην πράξη, η ελλιπής πολιτισμική ενσωμάτωση – κυρίως η έλλειψη κοινής γλώσσας – καθιστά τους εργαζόμενους λιγότερο ευέλικτους γεωγραφικά σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες».

Παρουσιάζοντας το χρονικό της «ευρωπαϊκής κρίσης», εκτιμά ότι:

«Παρά το γεγονός ότι η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα, η χώρα δεν αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσον αφορά τα αίτια της κρίσης, τα οποία στην Ελλάδα είναι σχετικά απλά και έχουν ως εξής: Η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα, είπε ψέματα για τη συμπεριφορά της αυτή και αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών».

Σε ό,τι αφορά την έκβαση της κρίσης κάνει λόγο για «τέσσερα πιθανά σενάρια», σημειώνοντας ότι τα «τρία εξ αυτών είναι δυσοίωνα». Όπως επισημαίνει, είναι στο «χέρι των ισχυρών της Ευρώπης» να λάβουν απόφαση για το τι είδους μέλλον επιθυμούν για τη Γηραιά Ήπειρο και για το αν τελικά θα επιλέξουν το τέταρτο, αισιόδοξο σενάριο, αυτό της αναβίωσης του ευρωπαϊσμού, του οράματος δηλαδή δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας». Τα άλλα τρία σενάρια που αναφέρει είναι:

α. Η υιοθέτηση αυστηρών μέτρων λιτότητας κατά το πρότυπο των χωρών της Βαλτικής – λύση που έχει επιλέξει η Ευρώπη, μέχρι στιγμής, και η οποία κρίνεται από τον αρθρογράφο ανεπαρκής.

β. Η αναδιάρθρωση των χρεών, με τον αρθρογράφο να σχολιάζει ότι δυσκολεύεται να σκεφτεί πώς η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία θα αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη.

γ. Η χρεοκοπία κατά το πρότυπο της Αργεντινής, λύση που ωστόσο δεν φαίνεται να είναι εφαρμόσιμη στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης λόγω του ενιαίου νομίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου