Από τους Financial Times (via Euro2day)
H πιο σημαντική ομολογιακή έκδοση της χρονιάς, κατά κοινή ομολογία, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη προσφορά του ευρωπαϊκού μηχανισμού δημοσιονομικής σταθερότητας, EFSF, θα εκπροσωπήσει το πρώτο ομόλογο από την Ευρωζώνη ως σύνολο.
Η επιτυχία του ομολόγου δεν έχει σημασία μόνο γι' αυτά που θα δείξει όσον αφορά την κρίση χρεών. Αρκετοί επενδυτές το θεωρούν δούρειο ίππο, εργαλείο με το οποίο η ευνοούμενη λύση στην κρίση, η δημοσιονομική ένωση, θα εισαχθεί από την πίσω πόρτα.
Η έκδοση του EFSF, την οποία θα διαχειριστούν η Citigroup, η HSBC και η Société Générale, αναμένεται να αφορά 5ετή ομόλογα ύψους μεταξύ 3 δισ. και 5 δισ. ευρώ. Προβλέπεται να αποτιμηθεί στις 70 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά bunds, όπως και το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε αυτόν τον μήνα, με ελπίδα ότι οι παραγγελίες για την τωρινή έκδοση θα φτάσουν μέχρι τα 20 δισ. ευρώ.
Το επιπλέον spread πάνω από τα bunds είναι πιθανόν να το κάνει διάσημο στους επενδυτές, καθώς προσφέρει την ασφάλεια της αξιολόγησης «ΑΑΑ» με ενισχυμένη απόδοση. Ελάχιστοι στην αγορά αμφιβάλλουν ότι η έκδοση θα πάει καλά, ειδικά μετά τη δέσμευση της Ιαπωνίας να αγοράσει 20% και πλέον του ομολόγου του EFSF.
Τα στελέχη του EFSF και τραπεζίτες διεξάγουν roadshows και επισκέψεις σε επενδυτές στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και είναι αισιόδοξοι ότι η Κίνα, η Νορβηγία και η Μέση Ανατολή θα είναι αγοραστές.
Άλλοι επενδυτές δεν είναι τόσο βέβαιοι. Η M&G, ο βρετανικός διαχειριστής κεφαλαίων, που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων της Ευρώπης, δεν πρόκειται να συμμετάσχει και αυτήν τη στάση θα κρατήσουν κι άλλοι μεγάλοι asset managers. «Υπάρχουν πάρα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις για την Ευρωζώνη ακόμη» δήλωσε μεγάλος επενδυτής.
Το κοινό ομόλογο της Ευρωζώνης θα γίνει το βασικό σχέδιο για μεγαλύτερη δημοσιονομική συνεργασία, που είναι ένα από τα λίγα στοιχεία τα οποία πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι θα κάνουν την κρίση να λήξει.
Ο κ. Jim O'Neill, επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management, δήλωσε: «Η κρίση της Ευρωζώνης δεν είναι κρίση χρεών στην πραγματικότητα. Είναι κρίση διακυβέρνησης και δομών. Χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ενότητα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Τις επιφυλάξεις ορισμένων επενδυτών προκαλούν ποικίλες φήμες για το EFSF. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Βέλγιο περιλαμβάνονται σε όσους έχουν εγκρίνει αύξηση στο μέγεθος του EFSF, αλλά η Γερμανία δεν δείχνει αποφασισμένη για κάτι τέτοιο.
Παρά τις ανακοινώσεις για το μέγεθός του, στα 440 δισ. ευρώ, το EFSF μπορεί σήμερα να δανείσει μόνο 255 δισ. ευρώ, εξαιτίας των συνεγγυητικών απαιτήσεων για την υψηλή αξιολόγησή του. Για να καλύψουν το κενό οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιτραπεί στο EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα – κάτι που, μάλλον απρόθυμα, κάνει σήμερα η ΕΚΤ.
Η ψυχολογία μεταξύ των επενδυτών είναι μικτή. Ορισμένοι φοβούνται ότι οι συζητήσεις για τη μεταμόρφωση και την ανάπτυξη του EFSF δεν θα βρουν την απαραίτητη δραστική στήριξη που χρειάζεται. Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. «Θα πάει καλά, ακόμη κι αν δεν αποφέρει άμεση λύση. Αλλά σε 10 - 20 χρόνια θα κοιτάμε πίσω και θα λέμε ότι αυτός ήταν ο παράγοντας που άλλαξε όλο το παιχνίδι» δήλωσε ένας μεγάλος επενδυτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου