Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ευρωτουρκική συμπαιγνία για τη λαθρομετανάστευση


Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν πως μόνο Τούρκους θα δέχεται πίσω η Άγκυρα για τρία χρόνια

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Του Κώστα Μοσχονά

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν επιτέλους με την Άγκυρα για το ακανθώδες πρόβλημα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών. Η συμφωνία, την οποία χαιρέτισε χθες η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, πήρε τον δρόμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών, αλλά θα αποτελέσει έκπληξη εάν προσκρούσει σε εμπόδια στα δύο αυτά θεσμικά όργανα, δεδομένου ότι προηγήθηκαν πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων, ενώ η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παραμένει νεκρό γράμμα από το 2002. Άλλωστε ήδη έχουν διατυπωθεί θετικές απόψεις από πολλά κράτη - μέλη.

Για την Αθήνα, όμως, που ζητούσε επίμονα την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών, τα όποια θετικά αποτελέσματα θα αργήσουν να έρθουν. Και αυτό διότι η συμφωνία των Βρυξελλών με την Άγκυρα προβλέπει ότι το μέτρο της επανεισδοχής θα ισχύει αρχικά, τουλάχιστον για μία τετραετία, αποκλειστικά για τους Τούρκους υπηκόους και όχι για τους υπηκόους τρίτων χωρών. Το πρόβλημα της Ελλάδας, όμως, είναι οι λαθρομετανάστες τρίτων χωρών και όχι οι Τούρκοι.

Η συμφωνία, λοιπόν, προβλέπει μια τριετή μεταβατική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα είναι δυνατή η επανεισδοχή στην Τουρκία λαθρομετανάστη υπηκόου τρίτης χώρας, που εισήλθε σε χώρα της Ε.Ε. από το τουρκικό έδαφος. Αν προστεθεί στην τριετία ο χρόνος που θα χρειαστεί για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει λίγο - πολύ μια τετραετία για να επωφεληθεί των αποτελεσμάτων της.

Η Τουρκία θα δέχεται επανεισδοχή ενός λαθρομετανάστη με «ταχεία διαδικασία», όταν συλλαμβάνεται στο έδαφος ενός κράτους - μέλους σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Στην περίπτωση αυτή η Άγκυρα θα πρέπει να απαντήσει σε διάστημα 5 ημερών από την ταχεία υποβολή του αιτήματος επανεισδοχής. Στις άλλες περιπτώσεις, το αίτημα πρέπει να υποβληθεί εντός ενός εξαμήνου από τη σύλληψη του λαθρομετανάστη και οι τουρκικές αρχές θα έχουν 25 ημέρες προθεσμία για να απαντήσουν. Πάντως, πριν υποβληθεί αίτηση για επανεισδοχή στην Τουρκία, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την απευθείας απέλαση στη χώρα του.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την προώθηση της κατάργησης του καθεστώτος θεώρησης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους. Η Άγκυρα επέμεινε να τεθεί το θέμα αυτό, έστω και αν γνωρίζει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εν λόγω προώθηση.


2 σχόλια:

  1. Μαζί σας παιδιά και εγώ!! Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση άμεσα να φέρει καμιά εικοσαριά εκατομμύρια μετανάστες από τις χειμαζόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και να τους δοθεί αμέσως ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ! Και να απαιτήσουμε να φύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα γιατί δεν θα χωράνε μαζί με τους μετανάστες. Καλώ την επιτροπή αλληλεγγύης των μεταναστών γιά άμεσες απεργίες, καταλήψεις για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έξω ΟΥΣΤ οι Έλληνες φασίστες μικροαστοί κάτοικοι της χώρας! Μέσα οι φτωχοί προοδευτικοί μετανάστες!!
    Προσοχή - προσοχή! Καλώ όλους τους μετανάστες στη διαδήλωση αλληλεγγύης της επιτροπής με συνθήματα: Έξω οι φασίστες Έλληνες από τη χώρα τους! Να πάνε στη Ζιμπάμπουε! Τώρα εδώ θα κατοικήσουν οι προοδευτικοί μετανάστες! Αλήθεια παιδιά εμείς οι Έλληνες της επιτροπής αλληλεγγύης για τους μετανάστες θα μπορούμε να μείνουμε Έλλάδα ή θα πρέπει να ξεκουμπιστούμε και εμείς. Θέλω μια απάντηση για να ησυχάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η απάντηση είναι πως είσαι απελπιστικά μαμούχαλος και τηλεαποβλακωμένος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή