Από τη Ρήξη Ιανουαρίου
Των Ιλιάνας Κουλαφέτη και Ιωάννας Φλουρή
Ιστορικό γεγονός αποτέλεσε η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Κύπρο. Ο πρόεδρος Χριστόφιας και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν για το κυπριακό πρόβλημα, όπου η δεύτερη επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για τις εξελίξεις, αλλά και ενεργειακά ζητήματα.
Η καγκελάριος είπε πως η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, αφού κατανοεί την κατάσταση, διότι και η Γερμανία υπήρξε μια διαιρεμένη χώρα. Υποσχέθηκε πως, όποτε έχει την ευκαιρία, θα μιλάει με επισήμους της Τουρκίας και θα υπενθυμίζει συνεχώς το κυπριακό πρόβλημα στην Άγκυρα καταλήγοντας ότι: «Στη Γερμανία συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Σημείωσε ακόμα ότι η «τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό». Τέλος είπε πως η λύση του Κυπριακού θα προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Από τη δική του μεριά ο κ. Χριστόφιας, δείχνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίσκεψη της καγκελαρίου, είπε πως συζήτησαν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. δηλώνοντας πως δεν θέλει να κρατήσει την Τουρκία όμηρο, αλλά ότι πρέπει κι αυτή να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού η χώρα αποτελεί μέλος της Ε.Ε.
Ωστόσο, κατά την επίσκεψή της, η καγκελάριος της δεν παρέλειψε να επισκεφθεί το Λήδρα Πάλας, όπου από τον τελευταίο όροφο είδε την κατεχόμενη Κύπρο, τον Πενταδάκτυλο και την τουρκική σημαία.
Απ' τη μεριά της η Τουρκία έδειξε φανερά ενοχλημένη με τα όσα ειπώθηκαν από την κ. Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προκλητικά πως η Γερμανίδα καγκελάριος δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού και έχει την εντύπωση πως αυτό εξελίσσεται μόνο επί της πρωθυπουργίας της. Έκανε αναφορά στη συνάντηση του 2004 για το Κυπριακό, δηλώνοντας πως ο κ. Ανάν παραδέχθηκε ότι η Τουρκία κράτησε την υπόσχεσή της και πως οι Τ/Κ είναι ένα βήμα μπροστά από τους Ε/Κ.
Η επίσκεψη της Μέρκελ και οι δηλώσεις της κατά της Τουρκίας, όπου τάχθηκε άλλη μια φορά ενάντια στην ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. και την αποκάλεσε αδιάλλακτη της όλης ιστορίας, προσδίδουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μεγάλο διπλωματικό βάρος και αναβαθμίζουν το κύρος της.
Η αλήθεια είναι πως οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης δεν συρρέουν ξαφνικά, μετά από μισό αιώνα, για να ενημερωθούν για το κυπριακό πρόβλημα και για να υπερασπιστούν την Κύπρο από ένα επικείμενο σχέδιο Ανάν, αλλά επειδή αντιλήφθηκαν πόσο σημαντική γεωπολιτική θέση αποκτά η Κύπρος στη Μέση Ανατολή μετά και τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της.
Αν αποδειχθούν σημαντικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εξαγωγές στην Ευρώπη, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το Κυπριακό θα πάρει άρδην διαφορετική τροπή, αφού οι ισχυροί της Ευρώπης θα ενδιαφέρονται όλο και συχνότερα για τις εξελίξεις στο θέμα.
Εμείς θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι:
1. Δεν επιθυμούμε καμία ομοσπονδία τύπου Γερμανίας, γιατί πολύ απλά το νησί μας δεν το χωρίζει κάποιο τείχος, αλλά το χωρίζει ένα οδόφραγμα που μας υπενθυμίζει πως είμαστε υπό κατοχή.
2. Όπως τόνισε και η κ. Μέρκελ, η λύση του Κυπριακού θα προέλθει από τον λαό και, αφού ο λαός έχει απορρίψει μια φορά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα πρέπει επιτέλους οι ηγέτες μας να κατανοήσουν πως πρέπει να χαράξουν άλλη πορεία για την εύρεση λύσης, βασισμένη και στων Κυπρίων τα ανθρώπινα δικαιώματα.
3. Ας ελπίσουμε ότι η Κύπρος δεν θα εναποθέσει τις ελπίδες της για επίλυση του Κυπριακού μόνο σε δυνάμεις που συγκυριακά είναι στο πλευρό της, όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία, όσο τεταμένες κι αν είναι οι σχέσεις τους με την Τουρκία, γιατί αυτό θα αποτελούσε μεγάλο ρίσκο.
Η λύση για το Κυπριακό δεν πρέπει να τεθεί σε βάσεις κοινών ενεργειακών συμφερόντων, αλλά σε βάσεις διεθνούς δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου