Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Γερμανία: Ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος στην ευρωπαϊκή κρίση;


Από το analitis.com

Του Πάνου Παναγιώτου

Αρκετά πριν η Ελλάδα υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ είχα υποστηρίξει πως η Γερμανία είχε τα περισσότερα να ωφεληθεί από την ελληνική κρίση και προέβλεψα ότι όσο η Ελλάδα θα καιγόταν η Γερμανία θα ζεσταινόταν. Σε αναλύσεις της περιόδου προβλέφθηκε η μείωση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας και τα έσοδα που θα πετύχαινε χάρη σε αυτήν, η πτώση της ανεργίας και η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η πίεση του ευρώ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης αναμενόταν να αποτελέσει άλλον έναν εξαιρετικά σημαντικό ενισχυτικό της οικονομίας παράγοντα. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα η γερμανική οικονομία... πετάει σπάζοντας το ένα θετικό ρεκόρ μετά το άλλο και επιβεβαιώνοντας ότι μία κρίση δεν γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης μόνο από τους κερδοσκόπους των αγορών αλλά και από τα κράτη.

Ο ρόλος της Γερμανίας στην κρίση είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που παρουσιάζεται και με τις δημοσιεύσεις εκείνης της περιόδου προσπάθησα να ρίξω το πρώτο φως στο πραγματικό παρασκήνιο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης φωτίζοντας έναν από τους σημαντικότερους εμπλεκόμενους σε αυτές.

Μιλώντας με στοιχεία, η Γερμανία απόλαυσε τη μεγαλύτερη οικονομική της ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών το 2010, με τις εξαγωγές να αυξάνονται θεαματικά και να προκαλούν αύξηση των προσλήψεων και της κατανάλωσης.

Η αύξηση του ΑΕΠ εκτινάχτηκε κατά 3,6%, τιμή που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Η κατάρρευση του ΑΕΠ το 2009 κατά 4,7% και η απογείωση του κατά 3,6% το 2010 είναι ένας σύντομος τρόπος για να κατανοήσει κανείς τα οφέλη που απόλαυσε η χώρα από την κρίση.

Η ανεργία μειώθηκε κατά 262.000 θέσεις εργασίας το 2010 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη απογειώθηκε σε θετικό ρεκόρ το Δεκέμβριο, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να σκαρφαλώνει σε υψηλό τριετίας.

Η «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων τελειώνει εκεί που αρχίζει το συμφέρον της Γερμανίας. Όταν αυτό γίνει κατανοητό και αποδεκτό, τότε τα κράτη της ευρωζώνης θα μπορέσουν τόσο να προβλέπουν με μεγαλύτερη ευκολία τις κινήσεις της Γερμανίας όσο και να προετοιμάζουν τα του οίκου τους έτσι ώστε να μη βρεθούν ποτέ ξανά στο γερμανικό στόχαστρο.

* Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, διευθυντής Greek Society of Technical Analysis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου