Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Μεγάλη Πορεία και οι Τρεις Συμπαντοφύλακες...


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Στην αρχή μας έβαλε σε υποψίες η Pravda. Με ένα άκρως ανησυχητικό ρεπορτάζ, αποκάλυψε ότι του χρόνου, μέσα στο 2012, έρχονται στη Γη εξωγήινοι, οι οποίοι βρίσκονται ήδη καθ' οδόν, επιβαίνοντες σε τεράστια διαστημόπλοια, και τώρα βρίσκονται στον πλανήτη Δία. Ύστερα όμως ήρθε η πλήρης επιβεβαίωση.

Όπως μας πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τελευταίο τεύχος  της επιστημονικής επιθεώρησης Philosophical Transactions της Ακαδημίας Επιστημών της Βρετανίας, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στους εξωγήινους, σοβαροί (τι άλλο;) επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις του πλανήτη να οργανωθούν!

Προς τι η ανάγκη; Μα, για μια πιθανή μελλοντική συνάντηση της ανθρωπότητας με εξωγήινους, οι οποίοι μάλιστα δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα είναι φιλικοί έναντι των κατοίκων της Γης μας.

Όπως εξηγεί ο Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις, καθηγητής Εξελικτικής Παλαιοβιολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, αυτοί που θα διαμορφώσουν τα σχέδια για μια πιθανή επαφή με εξωγήινους θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο δυνατό σενάριο! 

Διότι, όπως προειδοποιεί με άκρα σοβαρότητα, είναι πιθανό η εξωγήινη ζωή να έχει εξελιχθεί με δαρβινικό τρόπο. Επομένως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι νοήμονες επισκέπτες μας να έχουν, όπως και οι γήινοι άνθρωποι, τάσεις για βία και εκμετάλλευση. 

Με αυτά τα δεδομένα, στο αφιέρωμα του Philosophical Transactions, οι έγκριτοι επιστήμονες προτείνουν οι κυβερνήσεις του πλανήτη μας να οργανωθούν υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει την ευθύνη για τις «εξωγήινες υποθέσεις» και να καταλήξει σ' ένα «ενιαίο σχέδιο απάντησης» σε περίπτωση επαφής με έναν εξωγήινο πολιτισμό.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν οι Τζον Ζαρνέκι (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ο Μάρτιν Ντόμινικ (Πανεπιστήμιο του Σεν Άντριους), τίθεται το φλέγον ζήτημα αν οι εξωγήινοι θα αντιμετωπιστούν υπεύθυνα και με τις κατάλληλες συμβουλές από ειδικούς και επιστήμονες ή αν θα επικρατήσουν «ειδικά συμφέροντα εξουσίας» (κάτι σαν ανεξέλεγκτες τοπικές εξουσίες).

Ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτείνουν να επιχειρηθεί η Παγκόσμια Συνεννόηση, υπό την ηγεσία, κατά προτίμηση, του ΟΗΕ, ο οποίος ήδη διαθέτει το «πρόπλασμα» μιας υπηρεσίας ικανής να την επιτύχει. Πρόκειται για την Επιτροπή Ειρηνικών Χρήσεων του Εξωτερικού Διαστήματος (Copuos), η οποία θα πρέπει να συμπεριλάβει ως αρμοδιότητα τις εξωγήινες υποθέσεις.


Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος

Όπως ήδη αντιλαμβάνεστε, μια νέα σπουδαία εποχή ανοίγεται μπροστά μας και το αφιέρωμα του επιστημονικού περιοδικού έρχεται να εγκαινιάσει μια διαδικασία με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά:

● Δημιουργείται ένα ολοκαίνουργιο πεδίο έρευνας και επιστημονικής συμβουλευτικής, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με δισεκατομμύρια – αν όχι τρισεκατομμύρια – δολάρια και θα απορροφήσει απειράριθμο επιστημονικό δυναμικό δίνοντας μια πρωτοφανή ανάπτυξη σε ό,τι σχετίζεται με τη διαστημική έρευνα.

● Αυξάνονται οι πιθανότητες της ενοποίησης του πλανήτη κάτω από κοινά επιστημονικά και τεχνολογικά πρότζεκτ, οικονομικές μεγα-επενδύσεις και κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες στη βάση της πανανθρώπινης συνύπαρξης. Χωρίς περιορισμούς συνόρων, κρατών και τεχνητών διαχωρισμών.

● Το ζήτημα της άμυνας – και της ανάλογης οπλικής τεχνολογίας – αποκτά και αυτό μια ενοποιητική παγκόσμια διάσταση. Άλλωστε ο εχθρός δεν θα είναι πια άνθρωπος, αλλά κάτι άγνωστο, έξω από τη Γη. Κάθε προσπάθεια κατακερματισμού του πλανήτη θα συνεπάγεται εμπόδια για την Παγκόσμια Συνεννόηση.

Με άλλα λόγια, ύστερα από διάφορες γελοίες και εντελώς αποτυχημένες απόπειρες δημιουργίας Αυτοκρατοριών, ύστερα από ανυπόληπτα προπλάσματα τύπου Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, αναδύεται η προοπτική μιας πραγματικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, του Τέταρτου Δρόμου προς μια παγκόσμια, ίσως και σοσιαλιστική κοινωνία.


Πεδίον δόξης λαμπρό

Φυσικά αυτή η κοσμογονική αλλαγή δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο κανέναν παγκόσμιο – και παγκοσμιοποιημένο – πολίτη, διανοούμενο, πολιτικό και ηγέτη. Ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεδηλωμένο ένθερμο οπαδό της παγκόσμιας διακυβέρνησης, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας Γιώργο Παπανδρέου

Ο οποίος, ως γνωστόν, εκτός από παγκόσμιος (και παγκοσμιοποιημένος) πολίτης, πολιτικός και ηγέτης, έχει προσφάτως αναδειχθεί και μεταξύ των παγκόσμιας εμβέλειας διανοουμένων (για την ακρίβεια «στοχαστών» – global thinker) χάρη στο διεθνούς φήμης περιοδικό «Foreign Policy».

Φημολογείται εντόνως ότι ο Γιώργος μας επιθυμεί να αναλάβει σημαντικό ρόλο – ίσως την ίδια την ηγεσία! – του ΟΗΕ μετά το επιτυχές πέρας της επιμήκυνσης, του ευρωομολόγου και εν τέλει της πολυπόθητης Σωτηρίας της Ελλάδας από τη χρεοκοπία και την οριστική δρομολόγηση και κατίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης. 

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό, καθώς, αν αληθεύει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Pravda, δεν έμεινε πολύς καιρός για τη συνάντηση με τους εξωγήινους. Δείχνει κατεπείγουσα η ανάγκη για τη δημιουργία της ειδικής υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη διαμόρφωση μιας Παγκόσμιας Απάντησης στην κοσμοϊστορική αυτή εξέλιξη. 

Ίσως οι επιστημονικές Κασσάνδρες να διαψευστούν και εν τέλει οι υπεργαλαξιακοί επισκέπτες μας να είναι απολύτως ειρηνικοί, να επιδιώκουν μια ευρεία συνεργασία και όχι μια αδιέξοδη σύγκρουση. Μπορεί, φαντάζομαι, κάποιος να διακρίνει με την πρώτη τα πολλαπλά ωφελήματα σε μια τέτοια περίπτωση:

● Οτιδήποτε global θα επονομάζεται πλέον galactic – κι αυτό θα ισχύει πρωτίστως για τους thinkers.

● Η γήινη Σοσιαλιστική Διεθνής θα μπορεί να μετεξελιχθεί, υπό την καθοριστική πνευματική εποπτεία του ολόδικού μας galactic thinker, σε μια Σοσιαλιστική Διαγαλαξιακή, η οποία όχι μόνο δεν θα εμπεριέχει την ούτως ή άλλως ξεπερασμένη και άνευ περιεχομένου έννοια «έθνος», αλλά θα υπερβαίνει ακόμη και αυτήν την έννοια «κόσμος».

● Κατ' αναλογίαν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε Οργανισμό Ηνωμένων Γαλαξιών.

● Ο Τέταρτος Δρόμος προς τον σοσιαλισμό αυτόχρημα θα εκπνεύσει διά της υπερβάσεως του σκοπού του και πλέον ανοίγει διάπλατα η Πέμπτη Λεωφόρος (προς τον σοσιαλισμό πάντα).

Να σκοπός ζωής και φιλοδοξία πέρα από τα άθλια, μίζερα και ανοργασμικά εσκαμμένα της σημερινής Παγκόσμιας Σκέψης και της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης!


Οι Τρεις Συμπαντοφύλακες

Βεβαίως, ακόμη και ένας thinker αυτής της εμβέλειας είναι αδύνατον να απογειώσει ολομόναχος και να μετουσιώσει σε πράξη το Μεγάλο Ιδανικό. 

Διότι είναι εξαιρετικά πιθανόν ο ατελής γήινος κόσμος να συναντηθεί με έναν επίσης ατελή εξωγήινο. Όπου πιθανότατα θα υπάρχουν κοπρίτες. Και ζώα. Και τεμπέληδες. Και ανίκανοι. Και εργάτες που πληρώνονται. Και έμποροι που έχουν μαγαζιά για να πουλάνε σπαθιά με λέιζερ και σκάφανδρα. Και οδηγοί διαστημοπλοίων. Ίσως ακόμη όλοι αυτοί να έχουν συμπήξει έως και συντεχνίες!

Ίσως η εξέλιξη των νέων φίλων και εταίρων μας να μην ήταν όμοια με τη δική μας. Ίσως έχουν καθυστερήσει να αναπτυχθούν. Μπορεί να έχουν ακόμη κάποιο παρωχημένο είδος... σύνταξης! Και νοσοκομεία! Και σχολεία! Ίσως ακόμη, χωρίς φωτισμένες ηγεσίες και thinkers, να έχουν... Σύνταγμα (!) και να το τηρούν (!!). Ίσως μάλιστα να μην υπάρχουν καν δάνεια, ομόλογα, σπρεντ. Ούτε καν Μνημόνια (!!!). Ιδού λοιπόν η άμεση ανάγκη για Πάγκαλους και Παπακωνσταντίνου.

Ενδέχεται ακόμη να μην έχουν εξαλειφθεί οι συγκρούσεις, να υπάρχουν «πράσινες γραμμές», Ίμια, Καστελόριζα και Αγαθονήσια ατάκτως ερριμμένα. Ίσως υπάρχει ακόμη και Νταρθ Βέιντερ! Ιδού η αδήριτος ανάγκη για έναν Δρούτσα, έναν σύγχρονο Όμπι Ουάν Κενό(μπι). Ο οποίος θα κληθεί να αναχαιτίσει την επιθετικότητα του Σκοτεινού Άρχοντα με ένα διαγαλαξιακό Σχέδιο Όμπι Ανάν Κενό(μπι).

Ελπίζουμε δε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του παγκόσμιας φήμης επιστημονικού περιοδικού Global Komsomolskaya Pravda of Science, που βρίσκεται ήδη στο πιεστήριο, να αληθεύει. Και ο Δρούτσας να μην είναι παρά ο Προπομπός. Ένας απ’ αυτούς, που όμως ζει ανάμεσά μας! Που ήρθε, σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια πριν από τους Άλλους, με μυστική αποστολή να προετοιμάσει τη Μεγάλη Πορεία του Γιώργου. Να φτιάξει την Ομάδα των Εκλεκτών. Τους Τρεις Συμπαντοφύλακες (που πάντα θα είναι τέσσερις).

● Ίσως η Μεγάλη Ώρα να μην είναι μακριά. 

● Ίσως ένας άλλος Γαλαξίας να περιμένει την πολυπόθητη δική του Σωτηρία

● Ίσως εμείς να έχουμε την αδιανόητη τιμή να προσφέρουμε στο Σύμπαν αυτούς που θα το εμβαπτίσουν στην απλησίαστη Τελειότητα

● Ίσως οι δικοί μας σωτήρες να είναι έτοιμοι να γίνουν οι Συμπαντοφύλακες.
● Ίσως η ώρα της Μεγάλης Πορείας να πλησιάζει. 

● Ίσως η στιγμή που μια μυριόστομη ευχή θα συνοδεύει τη Μεγάλη Αναχώρηση να είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο θα μπορούσαμε να διανοηθούμε.

Αν φυσικά έχει δίκιο η Pravda...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου