Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Γερμανικά δημοσιεύματα για αναδιάρθρωση του χρέους



Από την Deutsche Welle

Πρωτοσέλιδο η Ελλάδα και τα σενάρια περί μερικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Δυο μεγάλες εφημερίδες αναφέρονται διεξοδικά στο λεγόμενο σχέδιο Β.

«Η Ε.Ε. θωρακίζεται για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung: «Οι χώρες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας παρά τις προσπάθειες περικοπών που καταβάλλει. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι τράπεζες από ένα μέρος των αξιώσεών τους έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει ληφθεί όμως ακόμη σχετική απόφαση».


«Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σε λίγα χρόνια να πληρώσει δάνεια και τόκους και να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της ακόμη κι αν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα περικοπών».

«Το σχέδιο Β προβλέπει λοιπόν να επαναγοράσει η Ελλάδα ομόλογα που έχει εκδώσει έναντι μειωμένης τιμής, για παράδειγμα κατά 20%. Οι κάτοχοι του ομολόγου, π.χ. οι τράπεζες, μπορούν να αποφασίσουν εάν θα παραχωρήσουν τα ομόλογα στην Αθήνα σημειώνοντας έτσι απώλειες ή εάν θα τα κρατήσουν ελπίζοντας ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Τακτική που ενδέχεται όμως να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες για τις ίδιες. Η Ελλάδα θα πλήρωνε την επαναγορά των ομολόγων της με νέους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες τονίζοντας ότι η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης προβλέπεται για μετά το 2013, όταν το ταμείο αντικατασταθεί από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Η τοποθέτηση αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την παρούσα συζήτηση. Όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός, οι τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις προκειμένου να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Στο παρόν σχέδιο Β οι τράπεζες δεν πιέζονται να παραιτηθούν από αξιώσεις, αλλά καλούνται να το κάνουν εκουσίως».


Σενάριο 2ο: Το ταμείο βοηθά στη μερική αναδιάρθρωση

«Η Ε.Ε. επιθυμεί να απαλλάξει την Ελλάδα από τα χρέη της» γράφει επίσης στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν την περίπτωση μερικής αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα και την Ιρλανδία με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το ταμείο θα μπορούσε να αγοράσει μαζικά ελληνικά κρατικά ομόλογα ή να δώσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους στην Ελλάδα προκειμένου η Αθήνα να μπορεί να χρηματοδοτήσει τυχόν επαναγορά κρατικών ομολόγων. Έτσι το ελληνικό χρέος θα μειώνονταν σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν στη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα σχετικές προτάσεις που συνιστούν τμήμα του συνολικού σχεδίου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

«Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνεται με τόσο υπέρογκα χρέη. Σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό για τα χρέη της Ελλάδας, θα αυξηθούν τα χρέη των Ελλήνων μέχρι το 2014 και θα αγγίξουν το 165% του ΑΕΠ παρά το ευρωπακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Γι' αυτό οι κυβερνήσεις αναζητούν νέους τρόπους που θα διαλύσουν τις αμφιβολίες των αγορών για τη βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε.».

Για το ίδιο θέμα γράφει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπογραμμίζοντας όμως ότι «οι χθεσινές φημολογίες για γερμανικά σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας προκάλεσαν εντάσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ανέβηκαν κατά 0,3% και τα καπέλα επικινδυνότητας έφθασαν μέχρι και 8,6%».

Επίσης σε συνέντευξη που έδωσε στην ίδια εφημερίδα ο Λαρς Φελντ, νεοδιορισθείς στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για την οικονομία της γερμανικής κυβέρνησης (= πέντε σοφοί), δηλώνει για την Ελλάδα: «Δεν πιστεύω ότι χωρίς κάποια περικοπή θα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Και ασφαλώς τότε θα λήξουν και οι γερμανικές εγγυήσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου