Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Φόβοι για πιστωτική σύνθλιψη στην ευρωπεριφέρεια


Από τον ANT1 online

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτική σύνθλιψη στις υπερχρεωμένες χώρες - μέλη και στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank. Ο Αντρέας Ντόμπρετ δήλωσε, ωστόσο, στο περιοδικό Der Spiegel πως μια πιστωτική σύνθλιψη δεν είναι πιθανή στη Γερμανία, καθώς εκεί οι τράπεζες δεν έχουν προβλήματα ρευστότητας.


«Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας και οι περισσότερες γερμανικές εταιρίες τα πάνε καλά», δήλωσε ο Ντόμπρετ, προσθέτοντας πως σε περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι τράπεζες έχουν μικρότερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», η απειλή μιας πιστωτικής σύνθλιψης προβάλλει μεγαλύτερη.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έλαβαν οδηγίες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά περίπου 115 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να προστατευθούν από μεγάλες απώλειες που συνδέονται με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Περίπου 71 τράπεζες έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους.

Η μεγάλη ανεπάρκεια κεφαλαίων δημιούργησε φόβους ότι οι τράπεζες θα είναι απρόθυμες να δανείσουν χρήματα σε επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση. Ο Ντόμπρετ επανέλαβε πως η Bundesbank θα επιδιώξει έγκριση από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να εκδώσει ένα δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Ο Ντόμπρετ είπε πως, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνηθούν να εισφέρουν περισσότερα κεφάλαια στο ΔΝΤ, θα ήταν απαραίτητο «άλλες χώρες - μέλη του ΔΝΤ να εισφέρουν το μερίδιό τους. Αυτό περιλαμβάνει τη Βρετανία» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου