Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα συμβεί στη δραχμή και τα άλλα νομίσματα της Ε.Ε. σε περίπτωση διάσπασης


Από το XrimaNews

H Nomura μόλις δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που προβλέπει την πορεία των νομισμάτων κάθε χώρας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το ευρώ διασπαστεί. Σύμφωνα με την ανάλυση, σε πέντε χρόνια από σήμερα, εάν η Ευρωζώνη διασπαστεί, τότε το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι στο 0,57 έναντι του δολαρίου από 1,34 που είναι αυτή τη στιγμή.

Αντίστοιχα μεγάλη υποτίμηση θα έχουμε στο πορτογαλικό και το ισπανικό νόμισμα. Η μόνη χώρα που θα δει το νέο νόμισμά της να έχει ανατιμηθεί, θα είναι η Γερμανία, κατά 1,30%.


Σύμφωνα με την ανάλυση η Ελλάδα θα βρεθεί με ένα νόμισμα το οποίο θα είναι περίπου κατά 60% υποτιμημένο έναντι του σημερινού της και το πιο φθηνό νόμισμα μεταξύ των 17 της σημερινής Ε.Ε.

Από την ανάλυση της Nomura φαίνεται πως ένα γερμανικό νόμισμα δεν θα ανατιμηθεί άμεσα όσο φημολογείται, χωρίς αυτό να αποκλείει περαιτέρω ανατίμησή του στο μέλλον. Έτσι, κατ' αρχήν, οι γερμανικές εξαγωγές δεν θα δεχόταν όσο μεγάλο πλήγμα υπολογίζεται με βάση προηγούμενες δηλώσεις αναλυτών και ιδίως πολιτικών.

Με βάση τις προβλέψεις της Nomura μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι στην περίπτωση εξόδου απ' το ευρώ η Ελλάδα θα έκανε επιτόπου περισσότερο από το διπλάσιο της υποτίμησης που της ζητήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο του ΔΝΤ και θα μπορούσε άμεσα και χωρίς νέα μέτρα να πετύχει τους στόχους της.

Επιπλέον, αν κρατούσε το δίκαιο των ομολόγων της ελληνικό, θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων και με σωστή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι τα τελευταία 40 χρόνια μέχρι το 2020, τόσο οικονομικά όσο και δημοσιονομικά αλλά και πολιτικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget