Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αλλάζουν όλα στο ΔΝΤ


Νέα ομάδα κρούσης για την Ευρώπη, χωρίς υπηκόους των 17 χωρών της Ευρωζώνης - Τα βιογραφικά των νέων στελεχών

Από τη SofokleousIn

Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοινώθηκαν λίγες μέρες πριν την κομβική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου. Οι αλλαγές προσώπων μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως: είτε ως απόδειξη αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής είτε ως αλλαγή γραμμής πλεύσης και διαφοροποίησης του ρόλου του ΔΝΤ.

Το θέμα δεν έχει απασχολήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά σίγουρα θα την επηρεάσει. Σε αυτή τη φάση υπάρχουν ακόμα μεγάλες ασάφειες, καθώς ολόκληρος ο ευρωπαϊκός τομέας του ΔΝΤ βρίσκεται σε μεταβατική φάση.


Μετά την παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του Πορτογάλου Αντόνιο Μπόρχες, επικεφαλής του τμήματος τέθηκε πριν από ένα μήνα περίπου ο Ρέτζα Μογκάντεμ (Reza Moghadam), Άγγλος υπήκοος. Ο Μογκάντεμ με τη βοήθεια υψηλόβαθμου στελέχους στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων αποφάσισε την τοποθέτηση τριών νέων υποδιευθυντών, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει την αποχώρηση των υφιστάμενων.

Διεθνώς εκτιμάται ότι η τοποθέτηση του Μογκάντεμ σηματoδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ ακολουθεί και η νέα φιλοσοφία, καθώς ούτε ο νέος επικεφαλής ούτε οι υποδιευθυντές που ανακοίνωσε είναι υπήκοοι κάποιες εκ των 17 χωρών της Ευρωζώνης που εμπλέκονται στα διμερή δάνεια προς τις χώρες που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Η τοποθέτηση ανθρώπων χωρίς άμεσες εξαρτήσεις από τις εμπλεκόμενες χώρες περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαρροή πληροφοριών από το ΔΝΤ προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και δίνει το στίγμα του διαχωρισμού της δράσης του από την Ευρωζώνη.


Αλλαγή φρουράς

● Ο Mahmood Pradhan, ο Aasim Husain και ο Rodrigo Valdes είναι νέοι υποδιευθυντές του ευρωπαϊκού τομέα και προέρχονται από άλλους τομείς του ΔΝΤ.

● Ο επικεφαλής Μογκάντεμ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Νοεμβρίου, μετά την παραίτηση του Αντόνιο Μπόρχες.

Οι αναλυτές έχουν εκφραστεί θετικά για τη νέα ομάδα κρούσης του ΔΝΤ στην Ευρώπη επισημαίνοντας ότι οι τρεις υποδιευθυντές που επελέγησαν έχουν ασχοληθεί και στο παρελθόν με την Ευρώπη και είναι γνώστες του συστήματος. Παράλληλα δεν κουβαλούν δεσμεύσεις καθώς δεν είναι υπήκοοι κάποιας από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Η νέα ομάδα θα αναλάβει την ευθύνη του ευρωπαϊκού τομέα στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου.


Τα βιογραφικά

● Ο Pradhan είναι Βρετανός πολίτης και έχει γεννηθεί στην ουγκάντα. Σε αυτή τη φαση είναι επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Εργάστηκε στο ΔΝΤ το 1993, και αποχώρησε το 1997 για να επιστρέψει το 2007, ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί στην Τράπεζα της Αγγλίας. Στον ιδιωτικό τομέα έχει 10ετή προϋπηρεσία και έχει περάσει από το Hedge Fund Tudor Investment Corp.

● Ο Husain, Πακιστανός πολίτης, εργάζεται στο ΔΝΤ σχεδόν καθ’ όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία, έχει επιβλέψει την αποστολή στην Ιορδανία και ήταν υπεύθυνος για τη θέσπιση νέων κανόνων στον έλεγχο ροών κεφαλαίων παγκοσμίως.

● Ο Valdes, Χιλιανός υπήκοος, εργαζόταν στον τομέα του Δυτικού Ημισφαιρίου και επιβλέπει μεταξύ άλλων και τις ΗΠΑ. Κατά τη θητεία του στον ιδιωτικό τομέα έχει εργαστεί στη Barclays στο τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Στο παρελθόν ήταν και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου