Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τα σταφύλια της οργής



Από το Διαδίχτυ (απ' όπου και το σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη)

Το πρώτο βήμα εναντίον της μικρής ιδιοκτησίας γίνεται με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος. Υπερπηδήθηκαν όλα τα στάδια και τα μέτρα (υπάρχοντα ή νέα) για την προστασία, για να φτάσει η κυβέρνηση στα 10 στρέμματα. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που δείχνει τον πραγματικό στόχο: τον μικρομεσαίο Έλληνα, τον μικρό ιδιοκτήτη. Η κυβέρνηση Σημίτη έλαβε όλα τα μέτρα για να δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε κάθε ξεχωριστό κλάδο. Ό,τι απέμεινε ήρθε αυτή η κυβέρνηση να το ολοκληρώσει.


Όλα τα μέτρα οδηγούν στην συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λιγότερων. Αν αυτή η κοινωνία ακόμα αντέχει, αυτό οφείλεται στην οικογένεια, στη μικρή και μεσαία, οικογενειακού χαρακτήρα, ιδιοκτησία. Το όραμα των «τεχνοκρατών» και των νέων εκσυγχρονιστών είναι να διαλυθεί αυτή η ιδιοκτησία και επιχειρηματικότητα.

Σε μια χώρα όμως που δεν μπορεί να γίνει βιομηχανική (ειδικά σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης), σε μια χώρα όπου δεν θα δημιουργηθούν πολυεθνικές, σε μια χώρα από την οποία οι επιχειρήσεις φεύγουν, όλα τα μέτρα οδηγούν στην αποσάθρωση των μικρών εταιρειών, της μικρής ιδιοκτησίας. Ακόμα και οι παλαιότεροι τραπεζίτες δεν το κρύβουν πως η ανάκαμψη θα προέλθει και πάλι από τους μικρότερους.

Η ιστορία του καπιταλισμού μας διδάσκει ότι η ανάταση έρχεται από το σπάσιμο των μονοπωλίων (βλέπε ΗΠΑ) υπέρ των μικρότερων, ώστε να κινηθεί ξανά η «μηχανή».

Η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης – κάτι που επί της αρχής αποδέχθηκε η ελληνική κοινωνία – μετατρέπεται σιγά - σιγά σε μάσκα. Και πίσω από αυτή την μάσκα υλοποιούνται εγκλήματα. Αποσαθρώνεται κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος, η δημόσια υγεία διαλύεται στο όνομα της αντιμετώπισης της διαφθοράς, η μικρή ιδιοκτησία διαλύεται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα 10 στρέμματα είναι το πρώτο βήμα. Οι ζώνες Natura στην Ελλάδα είναι πολλές και διαφορετικές. Ακόμα και πάνω από τη Βάρης - Κορωπίου η περιοχή χαρακτηρίζεται φυσικής προστασίας. Αύριο χιλιάδες κάτοικοι δεν θα μπορούν να διορθώσουν ούτε τα κεραμίδια του μικρού σπιτιού τους. Χιλιάδες άνθρωποι σε μικρά νησιά χάνουν διά της απαξίωσης αυτό που τους άφησε η οικογένειά τους.

Χωρίς δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή γης, χωρίς κανένα μέτρο υγιούς αξιοποίησης των φυσικών πόρων (νερά κ.λπ.), χωρίς βοήθεια στην αγροτική οικονομία, βρέθηκε το μέτρο: η διάλυση της μικρής ιδιοκτησίας.

Αυτή τη φορά η κυβερνητική πολιτική μαζί με τη διάλυση του σκληρού πυρήνα της μικρής ελληνικής επιχειρηματικότητας και ιδιοκτησίας, μαζί με τη διάλυση της έννοιας δημόσιο, μοιράζει και μίσος. Μίσος θα εισπράξει, μίσος που κανείς δεν θα ελέγξει. Τα σταφύλια της οργής ωριμάζουν…

ΥΓ.: «Τα σταφύλια της οργής» είναι ο τίτλος του κλασικού έργου του Αμερικανού Τζον Στάινμπεκ. Σ' αυτό περιέγραψε το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών από τις τράπεζες τη δεκαετία του 1930.


1 σχόλιο:

  1. Δηλαδη να κάνουμε τσιμέντα και τα δαση, να τελειώσουμε;
    Απαγορευει να κτίσεις, τι σχεση έχουν τα σταφύλια της οργης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή